Ville Nieminen jättää Modon – perustelee kovaa ratkaisuaan MTV Urheilulle

Ville Nieminen on irtisanoutunut ruotsalaisen jääkiekkoseura Modon päävalmentajan tehtävästä. Nieminen avasi kovan ratkaisunsa taustat puhelimitse MTV Urheilulle.

Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Allsvenskanissa pelaavan Modon alkukausi on ollut vaikea. Niemisen luotsaama seura on hävinnyt seitsemän yhdeksästä ottelustaan ja saanut kasaan vain kahdeksan pistettä. Modo on Allsvenskanissa 12:ntena, kun sarjassa pelaa 14 joukkuetta.

Nieminen palkattiin kesällä Modon palvelukseen kaksivuotisella sopimuksella, josta hän oli valmentamassa ensimmäistä kauttaan. Se jäi Niemisen osalta lyhyeksi, kun suomalaisvalmentaja irtisanoutui eilen maanantaina.

– Tämä on minun mielestäni oikea ratkaisu tällä hetkellä. Vaikka arki on ollut laadukasta ja työ on ollut miellyttävää uudessa ympäristössä, niin tulokset ja pelin kehitysprosessin kaari ovat vaikuttaneet tähän päätökseen, Nieminen kertoo.

Nieminen puhui jo kaksi viikkoa sitten MTV Urheilulle Modon vaikeuksista. Seuran pelaajisto oli myllerretty viime kaudesta isolla kädellä uusiksi, ja peli oli uuden päävalmentajan kanssa pahasti vaiheessa.

Nieminen analysoi avoimesti, että kamppailutappioita on tullut liikaa, syöttöpelaaminen on ollut heikkoa ja johtanut kiekonmenetyksiin, ja joukkue oli ottanut myös liikaa turhia jäähyjä.

Nieminen oli halunnut joukkueensa pelaavan "aloitteellista ja aktiivista totaalilätkää", mutta pelin rytmitys sakkasi. Luotsi myöntää, että perusasiatkaan eivät toimineet. 

– On selvää, että emme pystyneet tällöin rakentamaan kilpailuetua. 

Nieminen kokee, että joukkueeseen tuli suuria muutoksia ylipäätään liian nopeasti.

– Oli liian pitkä matka rakentaa uudessa kulttuurissa johtajuutta menetetyn joukkueen ytimen tilalle. 

"Minä olen tässä kohtaa väärä valmentaja Modolle"

Nieminen korostaa, että hänellä on ollut koko ajan hyvä keskusteluyhteys seurajohdon kanssa ja hän on nauttinut täyttä luottamusta. Nieminen kypsytteli kuitenkin irtisanoutumisajatusta noin viikon ajan ja halusi itse hypätä sivuun.

– Koen, että minä olen väärä valmentaja tässä kohtaa, missä tilanteessa he ovat. Näen, että Modo tarvitsee heidän kulttuurin valmentajansa, että he pääsevät pelaamaan vähän enemmän vahvuuksiensa ja mukavuusalueen kautta, heille luonnollisemman pelin kautta.

Nieminen piti vielä tiistai-iltana puheen Modon pelaajille. Kun Niemiseltä kysyy, kokeeko hän, että pelaajat eivät olisi jossain kohtaa ostaneet hänen ajatuksiaan, hän vastaa, että tätä ei koskaan tiedä.

– Ainahan kun joku pelaaja ei onnistu, ei saa tuloksia aikaan tai joukkue ei saa tuloksia aikaan, on turha väittää, ettei ongelmia olisi. Meillä on ollut tosi hyvä keskusteluyhteys ja laadukas arki, mutta harjoitusten siirtovaikutus peleihin on tökkinyt. Suoritustunne ja suoritusjänne ei ole siirtynyt harjoituksista peleihin.

Nieminen ottaa kiinni myös siihen, ettei joukkue onnistunut missään vaiheessa voittamaan kahta ottelua putkeen. Onnistumiset eivät seuranneet toisiaan, positiivinen tasaisuus jäi uupumaan.

– Aina kun voitat yhden pelin, tulee se toinen peli, johon lataat kaiken. Se kertoo, mihin suuntaan prosessi on menossa, kun otat toisen voiton putkeen. Me emme kuitenkaan pystyneet sitä tekemään. 

"Tiedän, mistä joudun todennäköisesti aloittamaan"

Nieminen oli ennen Modota toiminut SM-liigassa pelaavan Lahden Pelicansin päävalmentajana. Ensimmäinen Pelicans-kausi tuotti pudotuspelipaikan ja viidennen sijan, mutta Nieminen sai potkut kesken ongelmien täyteisen toisen kauden marraskuussa 2019.

Nieminen ei kiertele sitä, että hänen kurssinsa valmentajana on laskussa. Huippupestin odottaminen heti seuraavaksi ei ole realistista.

– Kyllä minä kuitenkin valmentaja haluan olla. Tiedän, mistä joudun todennäköisesti aloittamaan ja mistä olen valmiskin aloittamaan.

– Tiedän, mikä tämä ratkaisu on. Tiedän, millä alueilla täytyy kehittyä. Tiedän, minkälaisiin projekteihin tulevaisuudessa täytyy lähteä ja mitä täytyy tehdä paremmin, että on valmentaja. 

Nieminen ei halua lähteä moittimaan Modon työkavereitaan, mutta korostaa tässä kohtaa ennen kaikkea valmennusryhmän kokonaisuutta, joka on saatava toimimaan.

– Kaikki lähtee siitä, että pystyy kokoamaan omanlaisensa ryhmän, joka pystyy tukemaan toinen toistaan ja sitten delegoimaan töitä. 

Niemisellä on vielä verrattain vähän valmennusvuosia, ja hän painottaa myös niiden merkitystä kehittymisessä. Nieminen aloitti koutsaamisen Mestiksessä pelaavan keuruulaisen KeuPan päävalmentajana kaudella 2015–16 ja toimi tämän jälkeen kaksi kautta SM-liigaan nousseen Mikkelin Jukurien apuvalmentajana ennen Pelicans-vuosiaan ja nykyistä Modo-pestiä.

– Valmennusvuosia, valmennusvuosia. Ei ole vain yhtä kehitettävää asiaa, tämä on kokonaisuuden hallintaa. Kehittyä tarvitsee joka osa-alueella.

"Kaiken lähtökohta"

Nieminen puhuu jääkiekosta hienona lajina ja hänen elämäntyylinään, josta hän tuskin on pois lähdössä, vaikka työnkuva voi muuttua.

Nieminen mainitsee yhtenä tulevaisuuden mahdollisuutena myös juniorivalmentajan tehtävät. Hän myös toteaa, että jos hän ei jatkossa päävalmentajana toimisi, hän haluaa kuitenkin auttaa pelaajia.

– Haluan kehittää ja tukea pelaajaa – tehdä sellaista hommaa, mitä tässä viimeiset 10 vuotta on tullut tehtyä ensin kokeneena pelaajana ja sitten valmentajana. Sitä samaa jääkiekkotyötä joko ammatillisesti tai hyväntekeväisyytenä ja kaverillisesti. Koen, että olen siinä hyvä, ja se on kaiken lähtökohta.

"Haluan olla parempi isä"

Nieminen kertoo ystävystymisestään Ruotsissa paikallisten urheilumiesten kanssa. Hän haluaa vielä käydä asiat läpi Ruotsin päässä ennen suuntaamista Tampereelle.

– Jos tässä on ollut muutama hyvä kaveri, joiden kanssa on katseltu jääkiekkoa lähestulkoon viitenä iltana viikossa ja puhuttu jääkiekosta ja elämästä, täytyy sitäkin vaalia.

Tampereella Niemistä odottaa perhe. Hän puhuu haastattelussa oma-aloitteisesti isänä olemisesta, ja äänessä on kuultavissa herkistymistä.

– Minulla on 18-vuotias poika (Viljami), joka on armeijassa. Suurimman osan hänen elämästään olen ollut pois kotoa. Minulla on myös kaksi nuorempaa lasta, ja haluan olla parempi isä heille. Nyt siihen tulee mahdollisuus.

Nieminen ei poissulje sitä, että hän voisi jatkossakin valmentaa ulkomailla, mutta valmentamisen täytyisi olla hänen mukaansa arvokasta ja elämän tasapainossa.

– Mitä valmentamisesta saa, henkistä pääomaa. Kaiken täytyy mennä käsi kädessä.

Lue myös:

    Uusimmat