Viivi haki itselleen unelmatonttia Nurmijärveltä – lähetti hakemuksen 43 sekunnissa, mutta tontti jäi silti haaveeksi: "Kuusi hakemusta pääsi ohituskaistalle"

Nurmijärven kunta laittoi myyntiin 15 tonttia järvinäköalalla Klaukkalasta Järvimaan alueelta tammikuussa. Tontteja pystyi hakemaan kolmella eri hakutavalla: sähköisesti, kirjallisesti tai postitse. Tontit jaettiin hakijoille hakemuksen saapumisjärjestyksessä.

Nurmijärveläinen Viivi Niemi päätti hakea itselleen kaikista mieluisinta tonttia sähköisellä hakemuksella. Niemi oli etukäteen harjoitellut nopean hakemuksen täyttämistä ja lähettämistä netissä.

Hakemukseen kului 43 sekuntia

Haku aukesi aamukahdeksalta ja Niemi täytti hakemuksen vauhdilla. Hakemuksen lähetysajankohdaksi leimattiin 43 sekuntia yli kahdeksan.

– Tietenkin ajattelin, että lähetin hakemuksen niin nopeasti, ettei minua ennen voinut saapua montaa sähköistä hakemusta.

Iltapäivällä saapui kuitenkin yllättävä sähköpostiviesti, jonka mukaan Niemi jäi ilman tonttia. Pian kävi ilmi, että kuusi ihmistä oli saapunut virastotalolle hakemaan tontteja kirjallisesti. 

– Paikalla hakijoiden hakemukset on leimattu minulle kerrotun mukaan kuudessa sekunnissa ja näistä viidestätoista tontista meni heti kuusi niin sanotusti ohituskaistalla, Niemi kertoo.

Niemen laskeman mukaan kaikki tontit olisi ennätetty jakaa paikalla hakijoille ennen kuin ensimmäistäkään sähköistä hakemusta olisi ennätetty täyttää.

Kokee hakumenettelyn epätasa-arvoiseksi

Viivi Niemi kokee, että hakumenettely Järvimaan tonteista oli epätasa-arvoinen, sillä sähköinen haku oli huomattavasti hitaampi kuin kirjallinen tapa.

Hän kertoo, että sähköisessä haussa hakijan piti täyttää kaikki pakolliset hakukohdat, ennen kuin hakemuksen pystyi lähettämään. Kirjallisessa hakemuksessa hakemuksen pystyy täyttämään etukäteen, eikä sitä leimaamisvaiheessa tarkasteta.

– Miksi kunta tarjoaa sähköistä hakemusta, jos kirjallinen hakemus on ainoa mahdollisuus saada haluamansa tontti? 

– Olisi ollut täysin oikein, jos kunta olisi ilmoittanut, että hakemus täytyy tuoda virastotalolle. Kunnalla on varmasti ollut etukäteen tiedossa, että nämä kirjalliset hakemukset käsitellään paljon nopeammin, hän pohtii.

Niemen mukaan elokuussa julkaistussa yleisessä hakuohjeessa sähköinen hakutapa oli alleviivattu. Tämän vuoksi nainen oletti sähköisen hakutavan olevan kaikista paras keino hakea tonttia.

Hakemuksella pystyi hakemaan useaa tonttia

Hakemuksia saapui Järvimaan tonteista Nurmijärven kunnalle ensimmäisen päivän aikana 44 kappaletta. Kuusi näistä hakemuksista oli kirjallisia ja loput sähköisiä.

Osa tonteista herätti kuntalaisissa suurta mielenkiintoa, jonka vuoksi nämä tontit vietiin heti ensimmäisen minuutin aikana käsistä. Loput tonteista jaettiin päivän aikana.

Tonttihaussa oli mahdollisuus hakea useaa tonttia yhtä aikaa. Tämän vuoksi osa hakijoista sai toiseksi hakutoiveeksi laitetun tontin.

Ajankäytön optimoinnin vuoksi Niemi haki vain yhtä tonttia.

Niemi päätyi oikaisuvaatimukseen

Harmissaan tilanteesta Niemi otti yhteyttä useaan virkamieheen Nurmijärven kunnassa.

Kun ratkaisua ei syntynyt, Niemi päätti tehdä asiasta oikaisuvaatimuksen, jota käsiteltiin hallintokanteluna elinvoimalautakunnan kokouksessa.

Kokouksessa todettiin, että virhettä ei ole kunnan toiminnan osalta tapahtunut. Sama jatkuva hakutapa, jossa hakemuksen tonttiin voi laittaa sähköisesti, kirjallisesti tai postitse, on ollut kunnalla käytössä jo useita vuosia.

Tonteista kilpailu ei ollut kunnan tarkoitus

Nurmijärven kunnan tekninen johtaja Jouko Lehtonen on harmissaan, että tonttihaku koettiin epäreiluksi ja tuotti harmia.

Lehtosen mukaan jatkuvassa haussa olevat tontit saattavat olla tarjolla jopa pidemmän aikaa, jonka vuoksi nykyinen hakutapa on ollut toimiva.

Eri hakutavoilla on pyritty mahdollistamaan, että kaikki halukkaat pääsevät hakemaan haluamaansa tonttia. Hänen mukaansa kunta ei ennen hakua tiennyt, että Järvimaan tontit olivat erityisen haluttuja.

– Kunnan kannalta tämä oli positiivinen tilanne, että alue kiinnostaa hakijoita. Siellä oli oikein ruuhka muutamiin tontteihin kohdistuen.

Lehtosen mukaan tonteista kilpaileminen ei kuitenkaan ole koskaan ollut kunnan tarkoitus.

– Tämä jatkuva haku ei näytä toimivan ainakaan haun alkuvaiheessa, jos ihmiset alkavat kilpailla tonteista. Meidän täytyy jatkossa arvioida tarkkaan, tuleeko meidän toimia eri tavalla kiinnostavien tonttikohteiden kanssa.

Suosittujen tonttien kohdalla otetaan joskus käyttöön arvonta, jossa hakemusten lähettäneiden kesken tontit arvotaan

Kantelulla ei vaikutusta lopputulokseen

Lautakunnan esityslistassa mainitaan, että hakija on virheellisesti tulkinnut hakuohjeita. Esityslistan mukaan missään vaiheessa ei ole painotettu, millä hakujärjestelmällä tulee tontteja hakea. Tontteja ja hakuohjetta oli esityslistan mukaan mainostettu ilman painotusta netissä ja lehdissä.

Lehtonen tarkentaa vielä, että elokuussa julkaistu hakuohje, jossa sähköinen hakemus on alleviivattu, ei ole ollut Järvimaan tonttien ensisijainen hakuohje.

Maankäyttöpäällikön Hannu Kujalan mukaan tonttien luovutuspäätöksiä tullaan valmistelemaan ensi viikon aikana.

Viivi Niemi ei ole vielä päättänyt aikooko hän valittaa elinkeinolautakunnan päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Lue myös:

    Uusimmat