Viisi vai kymmenen vuotta? Näin kauan ehkäisypillereitä on turvallista käyttää

Ehkäisypillereiden käyttöön liittyy myyttejä, jotka eivät useinkaan pidä paikkansa. 

Monet naiset kokevat ehkäisypillerit helpoksi ja huolettomaksi ehkäisymuodoksi. Vaikka pillereiden käyttäminen onkin helppoa ja tehokasta, niiden turvallisuus saattaa herättää kysymyksiä. Liikkeellä olevat uskomukset ovat saaneet useat naiset pohtimaan, kuinka kauan ehkäisypillereitä on turvallista syödä putkeen, ja millaisia vaikutuksia niiden jatkuvalla käytöllä voi olla hedelmällisyyteen tai yleiseen terveyteen.

Terveysorganisaatio Faculty of Sexual and Reproductive Healthcaren apulaisjohtaja Sarah Hardmanin mukaan ehkäisypillereiden kanssa ei tunneta sellaista termia kuin “liian kauan”. Voit siis huokaista helpotuksesta.

Pillereitä syytetään turhaan hedelmällisyyden laskusta

Myytti siitä, että pillerit aiheuttaisivat hedelmättömyyttä, voi asiantuntijan mukaan johtua luontaisista hormonivaihteluista, jotka jäävät usein vuosiksi ehkäisypillereiden varjoon.

Jos pillereiden käyttö on aloitettu nuorena ja niiden käyttö lopetetaan vuosia myöhemmin, voi olla, että kuukautiset ovat tässä ajassa muuttaneet muotoaan. Hardmanin mukaan ei ole kuitenkaan olemassa todisteita siitä, että ehkäisypillerit olisivat tämän muutoksen taustalla.

Myös kulttuurin muutos ja lapsien hankkiminen yhä myöhemmällä iällä voivat Hardmanin mukaan luoda ehkäisypillereiden ympärille perättömiä luuloja.

– Hedelmällisyys vähenee iän myötä, ja kolmenkympin puolivälin jälkeen hedelmällisyys vähenee merkittävästi. On olemassa naisia, jotka ovat käyttäneet pillereitä pitkään ja jättävät ne pois vasta kolmenkympin puolivälin jälkeen, ja joutuvat sitten tekemään paljon töitä tullakseen raskaaksi. Tämä johtuu kuitenkin vain siitä, että hedelmällisyys on alhaisempi kuin parikymppisenä, ei niinkään pillereistä, Hardman selittää.

Hardmanin mukaan ehkäisypillereiden käyttöä on siis turvallista jatkaa niin kauan kuin itse haluaa. Luonnollista kuukautiskiertoa etsiville asiantuntija suosittelee ehkäisymenetelmistä kuitenkin kierukkaa.

Lähde: Cosmopolitan

***

3:35

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja