Viisi asiaa, joita sinun ei tule koskaan sanoa lapsenlapsellesi

Bloggaaja, kirjailija ja isoäiti Teresa Kindred listasi Huffington Post -sivustolla asioita, joita isovanhemman ei tulisi koskaan sanoa lapsenlapselleen.

Ihmisiä on kahdenlaisia: Niitä, jotka osaavat varoa sanojaan ja niitä, jotka eivät juuri välitä mitä puhuvat. Sanat voivat olla lahja tai ase. Kun tarpeeksi pitkään elää, suusta todennäköisesti pääsee sammakoita jokaiselta, kirjoittaa bloggaaja Teresa Kindred Huffington Postissa.

Pahinta kuitenkin on, kun aikuisen ikävät sanat kohdistuvat lapseen tai kuuluvat lapsen korville, uskoo Kindred. Lue Kindredin listaus asioista, joiden puhumista isovanhemman kannattaa lapsen seurassa välttää. 

1. Älä sano mitään negatiivista lapsenlapsesi painosta tai koskaan kutsu häntä lihavaksi. Ainoat ihmiset, joiden tulisi keskustella lapsen painosta ovat lapsen omat vanhemmat ja lastenlääkäri. Isovanhemman rooli on ainoastaan pitää yllä terveellisiä ruokailutottumuksia ja ja rohkaista liikkumaan, Kindred kirjoittaa.

2.  Älä kommentoi negatiiviseen sävyyn lapsenlapsesi ulkonäköä tai kutsu rumaksi. Jos lapsi rakastaa vaikkapa ruutukenkiä ja raidallista paitaa yhdessä, miksi hän ei saisi niin tehdä?

– Omien lasteni kanssa olisin saattanut taistella aiheesta, mutta isovanhempana tiedän jo, että lapsi on kallisarvoinen pukipa ylleen mitä tahansa. Olen isoäiti, en muotikriitikko.

3. Älä koskaan vertaa lasta toisiin lapsiin tai kutsu häntä tyhmäksi tai hölmöksi.

– Itsetunnon kehittyminen on tärkeää, ja isovanhempana haluankin tehdä kaikkeni että lapsenlapsella olisi hyvä olo itsestään. Vertaileminen saa lapselle vain alemmuuden tunteen, Kindred sanoo.

4.  Älä puhu pahaa lapsen vanhemmista lapsen kuullen. Pidä suusi kiinni, vaikka lapsen vanhemmat olisivat sanoneet jotain pahaa sinusta tai olisit jonkin aiheen suhteen vahvasti eri mieltä. Lapsella ei ole ymmärrystä ja eikä kykyä ratkoa monimutkaisia tilanteita. Vihaiset sanat vain hämmentävät ja turhauttavat lasta. 

5. Älä koskaan sano ”ei koskaan”. Jos ”ei koskaan” ei toiminut oman lapsesi kanssa, se ei todennäköisesti toimi myöskään lapsenlapsesi kanssa.

Äläkä vannota lasta pitämään salaisuuksia – lapset eivät sitä osaa eikä heiltä voi sitä odottaakaan. Lapselle ei voi antaa salaisuuden pitämisen raskasta taakkaa. Jos sinun täytyy saada tunnoltasi pois jotain tärkeää, kerro se aikuiselle.

Isovanhemman kielletyt tunteet

Mitä haasteita, paineita ja kiellettyjä tunteita isovanhemmuuteen liittyy? Siitä keskusteltiin Studio55.fi-ohjelmassa toukokuussa 2015. Vieraana perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaa Väestöliitosta.

Isovanhemman kielletyt tunteet 25:43

Lue myös:

    Uusimmat