Viiniä rahdataan kotiin yhä enemmän ulkomailta

Alkoholin matkustajatuonnin osuus alkoholin kokonaiskulutuksesta on edelleen 15 prosenttia, savukkeiden matkustajatuonti lisääntyi noin kymmenyksellä, tiedottaa Panimoliitto.

TNS Gallupin viikoittain tekemien haastattelujen perusteella suomalaiset matkustajat toivat Suomeen alkoholia vuonna 2011 suurin piirtein saman verran kuin vuonna 2010. Vuonna 2011 matkustajien Suomeen tuoma alkoholijuomamäärä oli 7,8 miljoonaa litraa sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna, kun vastaava luku oli edellisenä vuonna ollut 7,9 miljoonaa litraa.

Vuonna 2011 alkoholijuomien matkustajatuonti oli vajaa 1,5 litraa alkoholia asukasta kohti. Matkustajatuonnin osuus oli lähes 15 prosenttia alkoholin kokonaiskulutuksesta. Rakenteellisesti alkoholin matkustajatuonti kuitenkin muuttui jonkin verran.

Väkevien tuonti väheni

Litramääräisesti mitattuna väkevien alkoholijuomien matkustajatuonti väheni 8,9 miljoonasta litrasta 8,0 miljoonaan litraan eli kymmenyksen. Viinien tuonti sen sijaan lisääntyi 9,5 miljoonasta litrasta 11,1 miljoonaan litraan eli noin 17 prosenttia.

Myös long drink -juomien, siidereiden ja välituotteiden tuonti lisääntyi. Long drink -juomien matkustajatuonti lisääntyi 12,9 miljoonasta litrasta 13,8 miljoonaan litraan eli 7 prosenttia.

Vastaava lisäys oli siidereillä 6,7 miljoonasta litrasta 7,4 miljoonaan litraan. Oluen matkustajatuonti pysyi vuonna 2011 samalla tasolla kuin se oli ollut vuonna 2010. Vuonna 2011 suomalaiset matkailijat toivat Suomeen tutkimuksen mukaan 24,5 miljoonaa litraa olutta.

Matkustajat toivat Suomeen vuonna 2011 noin 80 prosenttia enemmän alkoholia kuin vuonna 2003, jolloin Viro ei vielä ollut EU:n jäsen ja jolloin alkoholijuomien verovapaata matkustajatuontia yhä rajoittivat määrälliset kiintiöt. Vuoden 2003 matkustajatuontitiedot perustuivat kerran vuodessa kerättyihin tietoihin.

Piikki vuonna 2005

TNS gallupin viikoittain keräämien tietojen mukaan suomalaisten matkustajien tuoma alkoholimäärä oli huipussaan vuonna 2005. Vuodesta 2005 vuoteen 2011 alkoholijuomien matkustajatuonti on pienentynyt noin 15 prosenttia. Vastaavana ajanjaksona väkevien alkoholijuomien matkustajatuonti on vähentynyt noin kolmanneksella ja oluen lähes kolmanneksella.

Viinien tuonti on sen sijaan lisääntynyt vuodesta 2005 vuoteen 2011 neljänneksellä, siiderin kolmanneksella ja long drink-juomien matkustajatuonti on enemmän kuin kaksinkertaistunut. Väkevien alkoholijuomien matkustajatuonnin alenemisesta huolimatta 45 prosenttia suomalaisten matkustajien Suomeen vuonna 2011 tuomasta alkoholista tuotiin väkevinä alkoholijuomina.

Savukkeiden tuonti lisääntyy

Vuonna 2011 suomalaiset toivat maahan 665 miljoonaa savuketta. Määrä oli noin 11 prosenttia suurempi kuin viime vuonna. Savukkeiden tuontia on TNS Gallupin viikkokartoituksessa seurattu vuodesta 2006 alkaen. Vuonna 2011 savukkeiden tuonti oli noin kahdeksan prosenttia pienempi kuin vuosien 2006–2010 keskimääräinen tuonti.

Nuuskarasioita matkustajat toivat Suomeen 7,4 miljoonaa kappaletta vuonna 2011, mikä on lähes kymmenyksen enemmän kuin vuonna 2010. Vuodesta 2009, jolloin nuuskan matkustajatuontia tiedusteltiin ensimmäisen kerran TNS Gallupin viikkokartoituksessa, nuuskan matkustajatuonti on lisääntynyt 37 prosentilla.

Matkustajatuontiseurantatutkimus on toteutettu Alkon, Alkoholijuomateollisuusyhdistyksen, Kaupan Liiton, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa:n, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton, Päivittäistavarakaupan, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (VALVIRA), Suomen Alkoholijuomakauppayhdistyksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Valtiovarainministeriön sekä Tupakkateollisuusliiton toimeksiannosta. Tiedot kerätään haastattelemalla puhelimitse viikoittain 500 henkilöä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja