Viimeinen päivä vaihtaa talvikumeihin – nyt sinua on muistutettu

Tänään on viimeinen päivä vaihtaa talvirenkaat alle. 

Vaikka ajokeli ei suuressa osassa Suomea vielä vaatisikaan talvirenkaita, niin niiden lainmukainen käyttöpakko alkaa tänään. Käyttöpakko on voimassa helmikuun loppuun asti.

Lain mukaan nastarenkaita saa käyttää aina sään ja kelin niin vaatiessa. Lainsäädännössä nastarenkaiden käyttöaika on määritelty myös pääsiäisen mukaan, ja nastarenkaita saa käyttää vähintään pääsiäismaanantaita seuraavaan maanantaihin. Pääsiäisen perusteella määritelty vaihtopäivä vaihtelee siis vuosittain.

Talvirenkaat voivat olla nastattomia tai nastallisia. Nastattomia talvirenkaita kutsutaan kitkarenkaiksi. Niiden pito-ominaisuudet ovat parhaimmillaan lumisella tiellä. Jäisellä tiellä nastarenkaiden pitävyys on parempi, mutta niiden teitä kuluttava vaikutus on kitkarenkaita suurempi.

Määräyksissä edellytetään talvirenkaille vähintään 3,0 millimetrin urasyvyyttä rengaskuvion pääurien leveydeltä. Loskaisella tai lumisella kelillä tai muuten vaikeissa olosuhteissa talvirenkaiden kulutuspinnan syvyys olisi hyvä olla vähintään 5–6 millimetriä.

Talvirenkaita on käytettävä henkilö- ja pakettiautoissa. Myös ulkomailla rekisteröityjen henkilö- ja pakettiautojen on käytettävä Suomessa talvirenkaita.

Parhaiten talvirenkaat tunnistaa rengasmerkinnöistä M+S tai MS tai M & S.

Lähde: Trafi


Lue myös:

    Uusimmat