Viikon päästä tilattavaksi joukkorahoituskampanjassa – uusi suomalainen Certum Phone tähtää maailman parhaimman kuuluvuuden älypuhelimeksi

Suunnitelmat suomalaisesta Certum Phonesta, älypuhelimesta maailman parhaimmalla kuuluvuudella, tuotiin ensi kertaa julki vajaa kuukausi sitten Mobile World Congress -messujen yhteydessä.

Nyt Certum Phonen takana oleva oululaisyritys Zero Reception kertoo Certum Phonen ennakkomyynnin käynnistyvän joukkorahoituspalvelu Indiegogossa viikon päästä 28. maaliskuuta. Tavoitteena on kerätä miljoonarahoitus ja aloittaa puhelimen tuotanto. ”Puhelin on suunniteltu Suomessa ja lisäksi neuvottelut sen valmistamisesta Suomessa ovat käynnissä”, Certumin kehittäneen Zero Receptionin toimitusjohtaja Janne Knuutinen kertoo.

Indiegogo-palvelussa on Certum Phonelle jo ennakkosivu, jolla voi rekisteröidä kiinnostuksensa sähköpostiosoitteella jo nyt ja saada näin ensimmäisten joukossa vielä lisäalennus puhelimen hinnasta sen tullessa ennakkotilattavaksi viikon päästä.

Älypuhelin maailman parhaalla kuuluvuudella

Matkapuhelimen kuuluvuuteen vaikuttaa operaattorin verkkopeiton lisäksi puhelimen oma vastaanotto- ja lähetyskyky.

Certumin suunnittelussa asiat on käännetty tavanomaiseen nykypäivän älypuhelinsuunnitteluun nähden päälaelleen eikä kuuluvuus ole siinä toisarvoinen ominaisuus, vaan sitä on pidetty kaiken lähtökohtana. Lopputuloksena annettujen tietojen perusteella Certum-puhelimen kuuluvuus voi olla jopa 4,4 kertaa parempi kuin tavallisen suurimpiin kuuluvan älypuhelinmerkin puhelinmallin. Väitteen perustana ovat kolmansien osapuolten suorittamat simulaatiot sekä mittaukset.

Certum Phone voi paremman kuuluvuutensa mahdollistaman laajemman toiminta-alueen ansiosta yhdistyä verkkoon sielläkin missä muut heikomman kuuluvuuden tavanomaiset älypuhelimet eivät enää siihen pysty. Puheluiden pitäisi yhdistyä paremmin, pätkiä ja katkeilla vähemmän sekä datan liikkua rivakammin heikoissa verkko-olosuhteissa.

Parempaan kuuluvuuteen on mahdollista päästä, kun se otetaan huomioon puhelimen rakenteesta sekä materiaalivalinnoista lähtien.

Käyttöjärjestelmänä Certum Phonessa tulee olemaan Android ja laitteesta luvataan paremman kuuluvuuden ohella muuten täysveristä älypuhelinta, joka kestää vertailun kilpailijoihin. Rakenteeltaan puhelin on myös suojattu kosteudelta ja pölyltä. Certum Phonen kuorimateriaaliksi valikoitui eri vaihtoehtojen joukosta lopulta kierrätetty kestävä muovi. Nykyälypuhelimissa yleisiä metallia ja lasia haluttiin välttää, sillä ne heikentävät signaalin kulkua.

Kuuluvuuden lisäksi Certum Phonessa aiotaan panostaa kylmäkestävyyteen hyödyntämällä suurta, kylmyyttä kestävää akkua. Suunnitteilla kerrotaan myös olevan uusia ratkaisuja, joilla kylmyyden kesto viedään uudelle tasolle. ”Usein ajatellaan, että akunkesto on erityisesti äärimmäisen kylmien maiden, kuten Suomen tai napa-alueiden haaste. Kuitenkin älypuhelinten akut alkavat suoriutua heikosti jo nollan lähettyvillä, eli maailmanlaajuisesti kohdemarkkina onkin itse asiassa varsin laaja”, Knuutinen korjaa yleistä ennakkoluuloa.

Certum Phonen antennisuunnittelija on kotimainen Radientum-yritys, jonka kanssa yhteistyön kuuluvuuden maksimoivien teknisten ratkaisujen osalta kerrotaan olleen tiivistä. ”Meillä on Suomessa edelleen maailman paras osaaminen matkapuhelinten antennisuunnitteluun”, Certum Phonea kehittävän Zero Receptionin toimitusjohtaja Janne Knuutinen muistuttaa. ”Suunnitteluprojektissa mukana olleet ovat aina ensimmäiseksi kyselleet epäuskoisina, että onko varmasti totta, että he saavat suunnitella puhelimen kuuluvuus edellä.”

Certum Phonea nyt kehittävä Knuutinen toimi aiemmin Nokialla muun muassa kuuluvuustestauksen parissa, minkä kokemuksen perusteella lopulta idea myös nyt kehitteillä olevaan älypuhelimeen alun perin syntyi.

”Haluamme tehdä yhteistyötä myös puhelimen kehityksestä kiinnostuneiden harrastajien ja aloittavien yritysten eli startupien kanssa. Usein puhelinten ekosysteemit ovat suljettuja, mutta me haluamme avata peliä täysin uudella tavalla”, sanoo Knuutinen.

Sovellus eri operaattoreiden verkkojen testaamiseen

Certum Phone -puhelimen lisäksi Zero Reception -yritys kertoo kehittävänsä myös uusia sovelluksia langattomien yhteyksien maksimoimiseen. Certum Phoneen on suunniteltu sovellus, joka mahdollistaa puhelimen käyttäjälle helpon tavan vertailla eri operaattorien paremmuutta kuuluvuuden kannalta eri sijainneissa ja siten löytää omaan käyttöönsä ja elinpiiriinsä parhaiten sopivan operaattorin.

Sovellus lupaa kuluttajalle uuden tavan vertailla eri liittymäpalveluntarjoajia, sillä aiemmin kokeilu on käytännössä vaatinut liittymäsopimuksen ottamisen jokaiselta operaattorilta.

Valmistus Suomessa kilpailuetu?

Suomessa tilanne on siltä osin onnellinen, että mobiiliverkot ovat monin paikoin laaja-alaiset, joten täällä heikko kuuluvuus ei kovin usein nouse samanlaiseksi ongelmaksi kuin monissa muissa maissa, erityisesti syrjäisemmillä alueilla. Myös Suomesta kuitenkin löytyy edelleen merkittäviä katvealueita. Lisäksi rakennusten tiiviimmät rakenteet ovat viime vuosina tuoneet kasvavan haasteen hyvälle sisäkuuluvuudelle. Tämä voi lisätä kiinnostusta myös Certum Phoneen.

Certum Phone on ensisijaisesti suunnattu tavoittelemaan ammattilaiskohderyhmiä. Zero Reception itse odottaa puhelimen kiinnostavan kuitenkin myös erityisesti esimerkiksi vapaa-aikaansa luonnossa viettäviä.

”Tästä hyötyvät niin Lontoon pörssimeklari, kriisialueella työskentelevä pelastustyöntekijä kuin suomalainen metsätyökoneyrittäjäkin, lähtökohtaisesti heikolla kuuluvuusalueella asuvia unohtamatta”, Knuutinen valottaa kohdemarkkinoita.

Jos Certum Phonen markkinoille tuomiseen löytyy rahoitus, pidemmällä aikavälillä suurempien yritysasiakkaiden merkitys asiakaskunnassa korostunee. Tällöin tärkeään rooliin voi nousta myös tietoturva.

”Pyrimme ehdottomasti valmistamaan puhelimen Suomessa. Osa puhelimen hinta-laatusuhdetta on turvallisuus, josta suomalaisessa ketjussa voidaan varmistua. Tämä on seikka, johon maailmalla on etenevässä määrin alettu kiinnittää huomiota”, Knuutinen toteaa. ”Esimerkiksi osa Yhdysvaltojen suurimmista operaattoreista ei ota kiinalaisten yhtiöiden älypuhelimia enää myyntiin vakoiluohjelmaepäilyistä johtuen.”

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja