Vihreiden Ohisalo olisi valmis luovuttamaan päätösvaltaa Suomen metsistä EU:lle ilmastotavoitteiden aikaansaamiseksi

Puheenjohtajatentti: Metsästrategia 17:39
Metsästrategiasta ei päästy tentissä yhteisymmärrykseen.

Hallituksessa syntynyt kiista Suomen linjasta EU:n metsästrategian suhteen roihusi kirkkaana MTV:n SuomiAreenan puheenjohtajatentissä.

Euroopan komissio esittelee piakkoin uuden ilmastopakettinsa. EU haluaa muun muassa lisätä hiilinielujen määrää ja ylipäätään lisätä ylikansallista määräysvaltaa EU:n rajojen sisäpuolella oleviin metsiin. Esimerkiksi avohakkuut on mainittu menetelmänä, jota tulisi välttää.

Muun muassa pääministeri Sanna Marin (sd.) sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ovat pyrkineet voimakkaasti vaikuttamaan näiden linjausten muuttamiseksi.

Vihreiden puheenjohtajan, sisäministeri Maria Ohisalon mukaan keskustan ja SDP:n toiminta metsästrategian lobbauksessa on ollut “käsittämätöntä ja kestämätöntä”.

Ohisalon mielestä ilmastotavoitteiden aikaansaamiseksi päätösvaltaa pitää voida luovuttaa EU:lle.

– Kyllä, aivan selvästi. Aina huudetaan apuun kansainvälisiä tahoja. Nyt olisi yhteistä sääntelyä ja mahdollisuus tehdä yhdessä paremmin, niin tämä ei kelpaa. Aivan käsittämätöntä, Ohisalo totesi SuomiAreenan puheenjohtajatentissä.

– Se, mitä Suomi ajaa, pitää perustua hallituksen yhteisiin linjoihin. Tästä linjasta on nyt puuttunut puolet. Toivon, että yhteistyö on jatkossa parempaa, Ohisalo jatkoi.

Keskustan varapuheenjohtajan Markus Lohen mukaan hallituksen linja on erittäin selkeä.

– Euroopalle ei anneta minkäänlaista päätösvaltaa Suomen metsien käytöstä, Lohi linjaa.

– Haluan sanoa ministeri Ohisalolle sen, että Suomella ei ole tarvetta lähteä vaikuttamaan komission kantoihin luonnon moninaisuuden edistämiseksi, koska tämä on jo vahvasti esillä. Sen sijaan sieltä puuttuuvat näkemykset siitä, miten metsiä hoidetaan kestävästi, Lohi jatkaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kristillisdemokraattien Sari Essayahin mukaan että EU:ssa yritetään tehdä metsävallankaappausta.

– Metsäpolitiikan pitäisi kuulua kansalliseen päätäntävaltaan. Tässä ajatellaan niin, että Suomen ja muiden metsävaltaisten maiden metsät halutaan koko Euroopan hiilinieluiksi, kun on huomattu, ettei se päästöjen vähentäminen niin helppoa tai ainakaan halpaa ole, Essayah sanoo.

Essayahin mielestä Suomea ollaankin ”aivan ehdottomasti” käyttämässä hyväksi tässä asiassa.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat