Vihreää tai oranssia virtsaa? Vessareissu paljastaa terveytesi!

Virtsa on kehomme yksi puhdistuskeino ja muun muassa sen haju ja väri kertovat meistä enemmän kuin arvaatkaan. Myös se kuinka usein käyt vessassa kertoo jotain.

Virtsan väri, tuoksu ja virtsaamistarve kertovat paljon terveydentilastamme ja elintavoistamme: pelkkä ruokavalio voi vaikuttaa virtsan tuoksuun ja tummuuteen.

Jos virtsasi on tummaa, et saa riittävästi nestettä. Toisaalta väri ei saisi olla myöskään liian kalpea, sillä silloin olet nauttinut juomia liikaa.

Mikäli havaitset punaista väriä virtsassasi, ota yhteyttä lääkäriisi – veri virtsan joukossa on asia, joka kannattaa tutkia. Sen sijaan vihertävä, oranssi tai keltainen väri ei ole vaarallista vaan täysin normaalia. Tietyt lääkkeet voivat muuttaa värin siniseksi, kun taas runsas porkkanoiden ja vitamiinien syönti värjää virtsaa keltaiseksi ja oranssiksi

Pistävä haju kielii ongelmista

Hajumuutokset ovat normaaleja, mutta jos pissa tuoksuu voimakkaasti, on se syytä ottaa parempaan tarkasteluun. Eri ruoat, kuten parsa ja valkosipuli voivat muuttaa virtsan tuoksua.

Jos virtsa tuoksuu voimakkaasti, voi se kertoa muun muassa nestevajeesta tai virtsakivistä. Diabeetikon pissa voi taasen tuoksuu makealta, koska elimistöstä poistuu runsaasti sokeria.

Koko ajan vessahätä?

Tihentynyt virtsaamistarve ei ole normaalia, se voi johtua esimerkiksi ylivilkkaasta virtsarakosta tai virtsatietulehduksesta.

Virtsatietulehdus on bakteerien aiheuttama tulehdus, joka aiheuttaa muun muassa alavatsan kipuilua, kirvelyä ja lisääntynyttä pissaamistarvetta. Jos epäilet kärsiväsi ylivilkkaasta rakosta tai virtsatieongelmista, ota yhteys lääkäriisi.

Jos taasen käyt vessassa vain harvoin, voit kärsiä tukkeumasta tai tulehduksesta. Mikäli pidättelet usein, kehosi tottuu siihen ja alkaa muuttamaan kehosi toimintatapoja huonompaan suuntaa, jolloin virtsarakko venyy. Älä päästä tilannetta tähän, sillä se voi johtaa jopa myrkytystilaan.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja