Vihanneshedelmät ja muut kasvikset saavat sukupuun

Maista kesän makuja
Maista kesän makujaCopyright Alma Media Oyj 2000
Julkaistu 18.05.2001 14:13

Viljelijät, ravitsemustieteilijät ja kuluttajat ovat jaotelleet kasvikset käyttötarkoituksen mukaan. Kasvitieteilijät puolestaan ovat käyttäneet sukulaisuussuhteiden mukaista jaottelua. Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset on julkaissut Kasvisten sukupuun, joka selkiyttää alan käsitteitä.

Käsitteet selventävät muun muassa reseptejä luettaessa

Kasvisten sukupuussa jaottelu perustuu kasvisten käyttötarkoitukseen. Sukupuun runkona ovat hedelmät, marjat ja vihannekset. Vihannekset jaetaan edelleen vihanneshedelmiin, juureksiin ja lehtivihanneksiin.

kolme tomaattiakolme tomaattiaCopyright Alma Media Oyj 2000

Kurkut, tomaatit ja kurpitsat ovat vihanneshedelmiä. Niiden syötävät osat ovat nimittäin rakenteeltaan hedelmien tapaisia, mutta eivät yhtä makeita. <br clear=all>

kolme sipuliakolme sipuliaCopyright Alma Media Oyj 2000

Juureksista syödään juuriosa tai varren alaosa. Näin esimerkiksi sipulikasvit kuuluvat juureksiin omana alaryhmänään. <br clear=all>

keräkaalikeräkaaliCopyright Alma Media Oyj 2000

Kaalikasvit kuuluvat juureksiin tai lehtivihannekseen. Jos niistä syödään juuriosa, ne ovat juureksia. Kaalit, joista syödään lehdet tai kukinnot, ovat lehtivihanneksia. <br clear=all>

salaatinlehtiäsalaatinlehtiäCopyright Alma Media Oyj 2000

Salaattikasvit, yrtit, versot, idut ja syötävät kukat ovat oma ryhmänsä, joihin kasvit jaotellaan käyttötarkoituksen ja tyypin mukaan. (Lähde: STT)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle