Vihanneshedelmät ja muut kasvikset saavat sukupuun

Viljelijät, ravitsemustieteilijät ja kuluttajat ovat jaotelleet kasvikset käyttötarkoituksen mukaan. Kasvitieteilijät puolestaan ovat käyttäneet sukulaisuussuhteiden mukaista jaottelua. Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset on julkaissut Kasvisten sukupuun, joka selkiyttää alan käsitteitä.

Käsitteet selventävät muun muassa reseptejä luettaessa

Kasvisten sukupuussa jaottelu perustuu kasvisten käyttötarkoitukseen. Sukupuun runkona ovat hedelmät, marjat ja vihannekset. Vihannekset jaetaan edelleen vihanneshedelmiin, juureksiin ja lehtivihanneksiin.

Kurkut, tomaatit ja kurpitsat ovat vihanneshedelmiä. Niiden syötävät osat ovat nimittäin rakenteeltaan hedelmien tapaisia, mutta eivät yhtä makeita. <br clear=all>

Juureksista syödään juuriosa tai varren alaosa. Näin esimerkiksi sipulikasvit kuuluvat juureksiin omana alaryhmänään. <br clear=all>

Kaalikasvit kuuluvat juureksiin tai lehtivihannekseen. Jos niistä syödään juuriosa, ne ovat juureksia. Kaalit, joista syödään lehdet tai kukinnot, ovat lehtivihanneksia. <br clear=all>

Salaattikasvit, yrtit, versot, idut ja syötävät kukat ovat oma ryhmänsä, joihin kasvit jaotellaan käyttötarkoituksen ja tyypin mukaan. (Lähde: STT)

Lue myös:

    Uusimmat