Vihaatko kirjoitusvirheitä? Tämän se kertoo sinusta

Sattuuko päähäsi, kun luet yhdyssanavirheitä sisältäviä Facebook-päivityksiä? Loppuuko mielenkiintosi, jos treffikumppanisi kutsuu sinut kirjoitusvirheitä sisältävällä tekstiviestillä syömään? Tuore tutkimus paljastaa, mitä kirjoitusvirheistä närkästyminen kertoo sinusta.

PLOS One -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin ihmisten suhtautumista kirjoitusvirheisiin ja sitä, mitä tuo suhtautuminen heistä kertoo.

Tutkimukseen osallistui 83 englantia äidinkielenään puhuvaa henkilöä. Heitä pyydettiin lukemaan ilmoituksia, joissa haettiin kämppäkaveria. Joissain ilmoituksissa oli kirjoitus- ja kielioppivirheitä, kun taas toiset oli täydellisesti kirjoitettu. Tämän jälkeen osallistujia pyydettiin kertomaan, millaisia mielikuvia mahdollisesta kämppäkaverista ilmoituksen perusteella heräsi. Heiltä kysyttiin muun muassa, vaikuttaako kämppäkaveri ystävälliseltä tai tunnolliselta.

Sitten osallistujia pyydettiin täyttämään omaa persoonallisuuttaan kuvaava Big Five -kysely.

Introvertit ärsyyntyvät enemmän

Tulokset osoittivat, että ne ihmiset, jotka ajattelivat mahdollisesta kämppäkaveristaan ikävämpiä asioita kirjoitusvirheiden vuoksi, paljastuivat introverteiksi eli omaa tilaansa ja rauhaansa arvostaviksi ihmisiksi.

– Kysyin itseltäni: Tämä on outoa – miksi introvertit välittävät enemmän? Arvaukseni on, että introvertit ovat herkempiä vaihtelevuudelle, sanoo tutkimusta johtanut kielitieteilijä Robin Queen Michiganin yliopistosta.

Tämä tarkoittaisi sitä, että kaikki normista vaihteleva yksinkertaisesti ärsyttää introverttiä.

– Ehkä ekstroverteissä on jotain, joka saa heidät piittaamaan vähemmän. Koska ekstrovertit nauttivat vaihtelevuudesta ja kanssakäymisestä muiden kanssa. He pitävät sitä energisoivana. Tämä saattaa olla epäsuora ilmenemismuoto siitä, Queen pohtii.

Lähteet: Guardian,  Ifl Science

Lue myös:

    Uusimmat