Vietitkö nuorena aikaa auringossa? Tässä on lopputulos

Yhä useampi sairastuu nykyään ihosyöpään. Ihotautilääkäri selvittää, mitkä syyt vaikuttavat ihosyövän yleistymiseen.

Ihosyöpä on yleisesti ottaen vanhempien ihmisten tauti, koska se edellyttää pitkäaikaista altistumista auringonvalolle. Väestön ikääntymisen myötä syöpätapausten määrä on lisääntynyt.

– Ihmiset elävät aina vain vanhemmiksi. Ennen kuoltiin, kun jäätiin eläkkeelle, ihotautilääkäri Susanna Virolainen toteaa.

Nykyisten ikäihmisten nuoruudessa ei ollut puhettakaan siitä, kuinka tärkeää on suojautua auringolta. Kesäisin he altistuivat auringolle ahkeroidessaan puutarha- tai peltotöissä. Tämän hetken potilaat ovat siis aivan tavallisia, normaalisti auringossa liikkuneita ihmisiä.

– Mielenkiintoista onkin nähdä, miten nykyajan trendi vaikuttaa 20–30 vuoden päähän, Virolainen tuumaa.

Nykyään tiedostetaan auringon haittavaikutukset, ja siltä pyritään suojautumaan monin keinoin. Toisaalta rusketus on suuressa muodissa, ja ihoa kärvennetään luonnonvalon lisäksi solariumissa.

Vaaleaihoisten ongelma

Vaikka aurinkokeratoosi iskee vasta vanhemmalla iällä, auringolta kannattaa suojautua jo nuorena aurinkovoiteilla ja vaatetuksella. Itsensä grillaaminen ei ole suositeltavaa.

Vaaleaihoisilla on suurin riski sairastua aurinkokeratoosiin. Siitä ovat hyvänä todisteena Australiaan muuttaneet eurooppalaiset, joiden iho ei ole tottunut ympärivuotiseen kesään. Yli puolet australialaisista sairastuu elämänsä aikana jonkinlaiseen ihosyöpään.

– Täällä pohjolassa ei auringosta ole niin suurta vaaraa, mutta nykyään kaikki matkustavat. Muissa pohjoismaissa aurinkokeratoosia esiintyy enemmän. Mahdollisesti näin on, koska heillä on suomalaisia aiemmin ollut varaa tehdä ulkomaanmatkoja, Virolainen kertoo.

Elintason nousun ja vapaa-ajan lisääntymisen myötä suomalaisetkin altistavat itsensä useimmin auringolle.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran toukokuussa 2012.

Lue myös:

    Uusimmat