"Vietin kolme päivää sängyssä, kuumeessa ja oksennellen" – auringossa palaminen ei ole leikin asia

Suomalaisten auringonottokokemuksissa paljastuu, että moni on palanut auringossa lomallaan – ja pahasti.

Matkailusivusto Rantapallo ja aurinkotuotteiden asiantuntijakauppa Tanstore.fi toteuttivat rusketuskyselyn, jossa tiedusteltiin suomalaisten auringonottokokemuksia.

Palatko?

 • Palan kerran vuodessa 33 %
 • Palan kerran vuodessa tai useammin 4 %
 • Harvemmin kuin kerran vuodessa 54 %
 • En ole palanut koskaan 8 %

Kyselyssä suomalaiset pääsivät kertomaan hurjimmat auringonottokokemuksensa.

Lue, miten palaminen voi pilata loman!

Silloin paloin pahasti!

"Kerran sammuin Suomessa festivaaleilla uimarannalle ja sain todella pahat palovammat. En muista, monennenko asteen olivat, mutta SPR kävi rasvaamassa minua useamman kerran päivässä, kun tuppasi itseltä kännissä unohtumaa. Festarit jatkuivat vielä metsän keskellä pari päivää."

"Paloin Kap Verdellä tänä talvena. En muistanut voidella silmäluomia aurinkosuojalla. Nukahdin rannalla, ja seuraavana päivänä oli toinen silmä aivan turvoksissa (nukuin kyljelläni). Luomi roikkui silmän päällä kolme päivää. En enää unohda voidella silmäluomia."

Mikä seuraavista kuvaa parhaiten aurinkosuojatottumuksiasi?

 • Käytän aurinkosuojaa vain auringossa oleskellessani 37 %
 • Käytän aurinkosuojaa vain erityisen kirkkaissa tai kuumissa olosuhteissa 30 %
 • Käytän aurinkosuojaa vain lomamatkoilla 18 %
 • Käytän aurinkosuojaa satunnaisesti, jos muistan 12 %
 • En käytä koskaan aurinkosuojaa 2 %
 • Käytän aurinkosuojaa säästä riippumatta 1 %

"Paloin lomamatkallani Seychelleillä heti ensimmäisen päivänä uskomattoman pahasti. Olin syönyt kuukausia ennen reissua aurinkotabletteja sekä juonut litroittain porkkanamehua. Hain ennen matkaa apteekista oikein +50-suojakertoimista lasten aurinkorasvaa, sillä kuvittelin sen olevan vahvinta ja parasta. Sain myöhemmin kuulla, että sitä ei suositella aikuisille, sillä siitä puuttuu joku aikuisille tärkeä ainesosa. Opin ainakin tämän asian kantapään kautta, sillä yöllä lakanat tuntivat hiomapaperilta ja seuraavan päivän aamuaurinko tuliselta silitysraudalta."

"Jordaniassa jalkaterät paloivat. Käytin sen jälkeen muutaman päivän sukkia uima-altaalla!"

"Paloin Kosin saarella nukahtaessani selälleni rannalle. Ensimmäinen lomaviikko meni pilalle: kolme päivää sängyssä, kovassa kuumeessa ja oksennellen. Lääkäri kävi kolmesti antamassa piikkejä, ja jotain erittäin pehmeää vaahtoa, jota leviteltiin iholle. Kammottava kokemus."

"Viime toukokuussa Suomessa puolet selästäni paloi niin pahasti, etten voinut käydä suihkussa. Verenluovutukseen yrittäessäni selkäni luokiteltiin yhdeksi suureksi palovammaksi ja minut lähetettiin kotiin paranemaan."

"Bulgariassa kaulani oli suojaamatta, ja minulla toppi päällä. Kaula paloi edestä hyvin punaiseksi ja araksi. Vaatekaupan nainen suositteli laittamaan yöksi Bulgarian jogurttia, ja niinpä ostin kaupasta ja sitä yöksi laitoin palaneelle kohdalle. Aamulla iho oli ihan normaalin värinen eikä yhtään punainen tai arka."

"Kanariansaarilla nukuin dyynien välissä. Oli +40 lämmintä. Kolme vesikelloa tuli ja kun ne puhkesivat, tuli nestehukka. Yhden kellon koko oli noin 5 x 20 senttiä."

Oletko sinä palanut pahasti?


Rusketuskysely toteutettiin Rantapallo.fi-sivustolla kävijäkyselynä toukokuussa 2015. Kyselyyn vastasi kaikkiaan noin 4 000 suomalaismatkailijaa.

Lähde: Rantapallo Oy

Lue myös:

  Uusimmat