Viekö korona hampaat suusta? "Viimeinen asia, jonka ajattelin tapahtuvan" – amerikkalaiset lääkärit selittävät potilaiden pysäyttävää havaintoa

Koronavirus saattaa pahentaa hampaiden ja suun sairauksia niistä jo ennestään kärsivillä ihmisillä, uutisoi The New York Times.

Osa ihmisistä, joilla koronaoireet ovat kestäneet pitkään, on kokenut ongelmia myös suun ja hampaiden terveyden kanssa.

Vertaistukiryhmien jäsenet ovat kertoneet esimerkiksi ikenien arkuudesta sekä hampaiden harmaantumisesta ja lohkeilusta. Joillain hampaat ovat irronneet yllättäen, kivuttomasti ja ilman verenvuotoa. The New York Timesin haastattelemat potilaat kertoivat hampaiden lähteneen irti esimerkiksi pastillia imeskellessä, jäätelöä syödessä tai hammasvälejä puhdistaessa.

– Hampaan putoaminen oli viimeinen asia, jonka ajattelin tapahtuvan, poskihampaansa langatessa menettänyt Eileen Luciano sanoo lehdelle.

Koronan vaikutus verenkiertojärjestelmään voi tuntua suussa asti

Koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin on huomattu vaikuttavan verenkiertojärjestelmään. Teoriassa on mahdollista, että vaikutukset ulottuisivat suuhunkin. Suun terveyden tiedetään olevan kytköksissä sydän- ja verisuonisairauksiin, ja esimerkiksi hampaiden kiinnityskudosta tuhoava parodontiitti lisää sydän- ja aivoinfarktin riskiä.

Hampaan irtoaminen ilman verenvuotoa vihjaa, että ikenien verisuonissa on ongelmia, sanoo tutkija ja lääkäri William Li. Mikäli koronavirus vahingoittaa hampaan ympärillä olevia verisuonia, voi seurauksena hänen mukaansa olla hampaan putoaminen ilman kipua.

Koronavirus voi pahentaa olemassa olevia suun sairauksia

Osa lehden haastattelemista hammaslääkäreistä pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että koronavirus voisi ainakaan yksinään aiheuttaa suun terveyden huononemista tai hampaiden putoamista.

Lehden haastattelema parodontologian erikoishammaslääkäri David Okano pitää sen sijaan mahdollisena, että covid-19 voi pahentaa jo olemassa olevia hampaiden ja suun sairauksia.

Jos näin on, kannattaisi lääkäreiden olla valppaana, sillä esimerkiksi ientulehdukset ja parodontiitti ovat yleisiä sairauksia aikuisväestössä. Huono suuhygienia ja tupakointi altistavat ien- ja kiinnityskudossairauksille. Myös tietyt yleissairaudet, kuten huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes, lisäävät suun sairauksia.

Lisäksi on mahdollista, että sytokiinimyrskyksi kutsuttu kehon immuunipuolustuksen ylivireystila aiheuttaa oireita suussa. Iensairaudet ovat hyvin herkkiä voimakkaille tulehdusreaktioille, sanoo erikoishammasteknikko Michael Scherer.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää koronaviruksesta.

Lue myös:

    Uusimmat