6 sairautta, jotka hammaslääkäri voi havaita suuhun katsomalla – "Tällaisia tapauksia on tullut vastaan"

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
Katso videolta erikoishammaslääkärin viisi vinkkiä hyvään suuhygieniaan!

Suu auki! Tiesitkö, että suuhun katsomalla voi päätellä paljon terveydestä?

MTV Uutiset haastatteli erikoishammaslääkäri Timo Kalliota liittyen sairauksiin, joita voi mahdollisesti havaita tai ennakoida suun terveyden perusteella.

1. Diabetes

Diabeteksen aiheuttamia muutoksia on mahdollista havaita suussa. Jos ienrajassa on paljon kariesta, herää kysymys sen syistä.

Yksi mahdollinen syy on diabetes: diabeetikon sokeriarvo nousee veressä, ientaskunesteessä sekä muissa ruumiinnesteissä. Sokeri on bakteerien polttoaine ja bakteerit aiheuttavat reikiä. Diabetes voi kiihdyttää hampaiden reikiintymistä.

– Kyse voi olla hoitamattomasta diabeteksesta. Olen joskus kehottanut potilasta varaamaan työterveyden kautta ajan lääkärin konsultaatioon ja tarkempiin tutkimuksiin.

– Tiedetään myös, että krooniset suutulehdukset huonontavat diabeteksen hoitotasapainoa.

2. Syömishäiriö

Liuenneet ja kuluneet hampaat voivat kertoa anoreksiasta ja bulimiasta. Varsinkin anoreksiassa vaarana on, että väkevä vatsahappo liuottaa hammaskiillettä. Epäily syömishäiriöstä herää etenkin, jos kyseessä on nuori ihminen.

– Tietenkään yksistään suun merkkien perusteella ei pystytä tekemään varmoja diagnooseja. Ne ovat vain merkkejä, jotka herättävät epäilystä mahdollisesta syömishäiriöstä.

3. Refluksitauti

Kuluneet ja liuenneet hampaat voivat olla merkki refluksitaudista. Siinä mahan sisältöä nousee jatkuvasti takaisin ruokatorveen, mikä ilmenee närästyksenä.

– Suussa on paljon happamia mahahappoja syövyttämässä hampaita.

4. Sjögrenin oireyhtymä

Mikäli potilaan suu ja silmät ovat kuivat, saattaa kyseessä olla Sjögrenin oireyhtymä. Se on reumasairauksiin kuuluva autoimmuunitauti, joka surkastuttaa sylkirauhasia.

– Potilas on saattanut valitella suun kuivuutta, vaikka hänen esitiedoissaan ei olisi merkintöjä lääkkeistä.

– Kyseessä ei ole äärimmäisen harvinainen sairaus. Tällaisia tapauksia on tullut vastaan.

Silmien kuivumisesta voi seurata kirvelyä, roskan ja hiekan tunnetta, kutinaa, punoitusta ja valonarkuutta. Jos potilaalla on Sjögrenin tauti, suu on usein ja päivittäin häiritsevän kuiva, mikä vaikeuttaa syömistä, puhumista ja vaikuttaa yöuneen. Lisäksi sylkirauhaset saattavat olla toistuvasti tai koko ajan turvoksissa. Alentuneesta syljenerityksestä seuraa se, että hampaat saattavat reikiintyä helpommin.

5. Suusyöpä

Hampaiden tarkastukseen kuuluu aina kielen ja limakalvojen terveyden tarkastaminen. Yleensä suusyöpä ilmenee suussa haavaumana tai muutoksena, joka poikkeaa yleisestä näkymästä.

Kallio muistuttaa, että suusyöpä on melko harvinainen. Muutos tai haavauma saattaa johtua monista muistakin asioista. Hampaassa saattaa esimerkkisi olla terävä reuna, joka hankaa limakalvoa. Proteesikin saattaa painaa suun sisäpintaa.

– Kaikki muutokset suussa eivät ole pahanlaatuisia.

– Tietysti jos pahanlaatuinen muutos näkyy, potilas lähetetään lisätutkimuksiin. Monia muutoksia voidaan seurata turvallisesti viikko tai pari, Hammas Mehiläinen Stomassa työskentelevä Kallio kertoo.

Hän muistuttaa, että suusyövän riskitekijöitä ovat tupakka ja alkoholi, etenkin väkevät juomat. Lisäksi se, että tupakoi ja juo alkoholia on yhdistelmänä pahempi riski kuin se että vain tupakoisi tai käyttäisi alkoholia.

6. Häiriö ruoansulatuselimistössä tai suolistosairaus

Moni on joskus kärsinyt suussa olevasta aftasta. Se on rakkulan näköinen muutos suun limakalvolla. Afta saattaa tuntua hyvinkin kipeältä.

Aftat ovat tavallinen vaiva. Yleensä ne häviävät viikossa. Aftan syntyhistoriaa ei tiedetä, mutta se voi olla merkki ruoansulatuselimistöön liittyvästä ongelmasta.

Joskus suussa oleva afta voi olla oire jostain ruoansulatuselimistöön liittyvästä ongelmasta. Epäilys tästä herää etenkin silloin, jos aftat ovat kovin isoja ja kipeitä. Afta voi olla merkki myös suolistosairaus Crohnin taudista.

Kallio muistuttaa, että suuta tutkimalla voidaan saada vain viitteitä siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Suuta tutkimalla ei näe kaikkea.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat