Mainos

Vie mukisi kotiin ja pese se! Jopa viidennes toimiston mukeista sisältää ulostebakteereja

Oma muki on ympäristöystävällinen vaihtoehtoehto kertakäyttömukeille, mutta ei välttämättä kovinkaan hyvä valinta terveydesi kannalta. 

Vastaa rehellisesti, koska olet viimeksi pessyt kunnolla työpöydälläsi sijaitsevan mukin? Aivan. 

Arizonan yliopiston tutkijoiden mukaan työpöydillä pitämämme mukit ovat likaisia, siis todella likaisia. Mikrobiologian tutkija Charles Gerban mukaan noin viidennes toimistojen mukeista sisältää ulosteperäisiä bakteereita. Lisäksi noin 90 prosenttia mukeista sisältää joukon muita haitallisia basilleja. 

Aika iljettävää vai mitä? 

Bakteerit päätyvät mukiin likaisesta tiskiharjasta 

Tutkijoiden mukaan huuhteleminen tai nopea pesu työpaikan keittiössä ei riitä puhdistamaan mukia riittävästi. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että useimmissa toimistoissa tiskiharjoja ei vaihdeta uusiin tarpeeksi usein, vaan ne sisältävät jo itsessään suuren joukon bakteereita.

Gerbanin mukaan nämä bakteerit siirtyvät tehokkaasti tiskiharjasta mukiisi, ja voivat elää siellä jopa kolme päivää.

Huuhtelun sijaan muki tulisikin pestä päivittäin tiskikoneessa, jonka kuuma vesi ja kuivaustoiminto tuhoavat bakteerit tehokkaasti. Jos tiskikonetta ei ole saatavilla, ei hätää. Siinä tapauksessa pese muki tiskiaineella mahdollisimman kuumassa vedessä ja kuivaa paperipyyhkeellä, neuvoo astioita valmistavan Klean Kanteen toimitusjohtaja Jim Osgood.

Hän suosittelee myös hankkimaan työpöydälle yksinkertaisen mukin, joka on helppo pitää puhtaana. Mitä helpompi muki on pestä, sitä todennäköisemmin myös putsaat sen.

Entä koska olet viimeksi putsannut lavuaarisi hajulukon? Katso videolta, kuinka homma hoituu näppärästi.

1:14

Lähteet: BusinessInsider, Men’s Health 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.