Videolla Ukrainan panssarivaunu tulittaa ja pyörii villisti, suomalaismajurilta armoton arvio: "Epäpätevää – ilman koulutusta länsitankit eivät auta"

Parhaillaan ukrainalaisia panssarivaunumiehistöjä koulutetaan ainakin Puolassa käyttämään Leopard 2 -panssarivaunuja.

Ukrainaan kevään mittaan toimitettavien länsivaunujen ja venäläispanssarien välillä on Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Antti Parosen mukaan "tiettyjä laatueroja".

– Joka sään ja kaikkien valaistusolosuhteiden toiminta (on tankkien välillä eri tasolla). Länsimaisilla panssarivaunuilla kyetään sotimaan pimeällä ja ampumaan verrattain tarkasti. Sellaiset vaunut ovat ylivoimaisessa asemassa sellaiseen kalustoon nähden, jolla sitä kykyä ei ole, Paronen toteaa.

Teknisistä eduista on kuitenkin niukanlaisesti hyötyä, jos niitä ei osata hyödyntää.

Tuore esimerkki ukrainalaisen panssariaseen kyseenalaisesta käytöstä on laajalti levinnyt video, jossa Ukrainan tankki näyttäisi liikkuvan avoimessa maastossa varsin lähellä tienvarsipuustoa, johon se myös liikkeestä ampuu useita laukauksia tykillään.

Voit katsoa kyseisen videon alla olevasta tviitistä. Videota on kommentoinut esimerkiksi Maavoimien esikunnan majuri Mika Mäenpää.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Pakko myöntää, että tämä on epäpätevää tankkien käyttöä. Tarvitaan paljon koulutusta tai muuten länsimaiset taistelupanssarivaunut eivät auta sen enempää kuin T-72-tankitkaan, Mäenpää toteaa.

– Pyörimällä ympäriinsä tankin miehistö paljastaa jatkuvasti heikommin panssaroidut sivu- ja takaosat tulitukselle, Mäenpää jatkaa.

Mäenpään mukaan videolla ampuvan ukrainalaistankin olisi myös syytä pitää suurempaa etäisyyttä kohteisiinsa. Panssarivaunun päätykin yksi merkittävä etu kun on sen tarkkuus pitkälläkin kantamalla.

Videon pidempi versio sen sijaan näyttää, että kuvattava tankki ei ole niin yksin kuin miltä vaikuttaa.

– Mutta edes pidemmässä videossa yhteistyö tankkien välillä ei ole tarpeeksi läheistä, Mäenpää jatkaa.

Venäjän tankit ovat ajaneet "väijytyksestä väijytykseen"

Vaikka yksittäisten videoiden todistusvoima on korkeintaan rajallinen, voivat ne kuitenkin valottaa laajempaa ongelmaa.

Toki on myös huomioitava, ettei sotilaiden toiminnan voi taistelutilanteessa aina olettaa olevan huippuluokkaa. Usein taltioinnit räikeimmistä virheistä  myös leviävät nopeimmin ja saavat eniten huomiota.

Yhden videon perusteella ei siis voida tehdä olettamaa, että kaikki ukrainalaiset panssarimiehistöt toimisivat taistelutilanteessa epäpätevästi.

Niin tai näin, mitä tiukemmin modernit panssariopit iskostuvat ukrainalaisiin tankkimiehistöihin, sitä enemmän Kiova voi olettaa saavansa irti länsimaisista panssarivaunuista.

Ukraina iski venäläisten tankkikolonnaan – videolla näkyy, kun suuri määrä panssarivaunuja tuhotaan 1:22
Tämä video Vuhledarin taistelusta suututti monet Venäjä-mieliset sotakommentaattorit. Ukrainan armeijan julkaisema video on helmikuulta 2023.

Pahimmassa tapauksessa panssarivaunujen vääränlainen käyttö lähinnä korostaa niiden heikkouksia.

Pitkin Venäjän suurhyökkäystä on nähty lukuisia esimerkkejä venäläistankkien toiminnasta, jotka ovat saaneet sotilasasiantuntijoilta osakseen lähinnä tulta ja tappuraa.

Venäjän heikkojen vaunutaktiikkojen taustatekijöiksi on yleensä nimetty heikko koulutus ja/tai kehno johtaminen.

Majuri Parosen sanoin venäläiset tankkikolonnat ovat surkeimmillaan ajaneet "väijytyksestä väijytykseen", eivätkä ole noudattaneet oman armeijansa panssariaseohjeistusta.

Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla 0:28
Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ohjus ehtii vain vilahtaa videolla. Ukrainan armeija julkaisi videon elokuussa 2022.

Lue myös:

    Uusimmat