Putin ärähti "pelleilystä" – Brittitiedustelun mukaan Venäjän johtajat tietänevät, että sotateollisuuden tuotannosta on tulossa kriittinen heikkous

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47
Ote Ukrainan armeijan kuluvan vuoden helmikuussa julkaisemasta videosta, jossa Venäjän panssarikolonna etenee ja joutuu tulituksen kohteeksi.

Venäjällä korkea-arvoiset johtajat luultavasti tietävät, että maan sotateollisuuden tuotantomäärät ovat muodostumassa kriittiseksi heikkoudeksi, arvioi Britannian puolustusministeriö.

Britannian mukaan Venäjän aseteollisuuden tuotantoluvut jäävät "lähes varmasti" alle maan puolustusministeriön vaatimusten.

Vaatimusten luonnollisesti arvioidaan olevan sellaisella tasolla, että Venäjän armeija pystyisi sekä ylläpitämään nyt käynnissä olevia sotatoimia Ukrainassa että palauttamaan maan puolustuksen pitkänajan vaatimustasolle.

Tilanteen vakavuudesta antanee viitteitä se, että presidentti Vladimir Putin kritisoi Venäjän puolustusteollisuudesta vastuussa olevaa varapääministeriä Denis Manturovia televisioidussa lähetyksessä.

Putin totesi Manturovin "pelleilleen". Britannian puolustusministeriö kuvaili lausuntoa yhdeksi Putinin "voimakkaimmista julkisista ulostuloista" suurhyökkäyksen aikana.

Venäjä on kärsinyt vajaan vuoden kestäneen hyökkäyssotansa aikana raskaita tappioita. Miehistötappioita se on korvannut osittaiseksi kuvaillulla liikekannallepanolla, kun taas uutta aseistusta on kaivettu varastoista.

Venäjällä on sekä Ukrainan että länsiarvioiden mukaan Ukrainassa tällä hetkellä enemmän sotilaita kuin millä se hyökkäsi viime vuoden helmikuun alussa. Ne ovat kuitenkin aiempaa heikommin koulutettuja ja varustettuja.

Medvedev vei hätäviestin tankkitehtaalle

Sotateollisuuden ongelmista kertonee omaa kieltään se, että aggressiivisten lausuntojensa myötä viimeisen vuoden aikana runsaasti esillä ollut Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev vieraili viime viikon torstaina Omskin alueella sijaitsevalla panssarivaunutehtaalla.

Medvedevin viesti oli yksinkertainen: Panssarivaunujen ja muiden aseiden tuotantoa on lisättävä.

Ex-presidentti perusteli kantaansa länsimaiden Ukrainalle antamalla aseavulla.

Mitä Medvedev ei maininnut on se, että Venäjä on menettänyt helmikuussa aloittamansa suurhyökkäyksen jälkeen yli 1 500 panssarivaunua, kertoo kalustotappioita listaava Oryx.

Näistä yli 1 000 on tuhoutunut ja reilut 500 päätynyt Ukrainan armeijan käyttöön, laskee Oryx.

– Medvedev todennäköisesti puhui vastauksesta länsimaiden aseapuun peittääkseen sen tosiasian, että tuotannon lisäämisen taustalla ovat korkeat kalustotappiot, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Venäjä menettänyt puolet panssareistaan

Oryxin arvion mukaan Venäjä on menettänyt noin puolet siitä määrästä tankkeja, joka sillä oli käyttövalmiina sen aloittaessa suurhyökkäyksensä viime vuoden helmikuussa.

Venäjä ei ole julkisesti omia kalustotappioitaan juuri kommentoinut. Ukrainan armeijan mukaan Venäjä on menettänyt jo yli 3 200 panssarivaunua.

– Venäjän armeijan täytyy nopeasti korvata panssarivaunutappionsa kyetäkseen mekanisoituun ja liikkuvaan sodankäyntiin, arvioi ISW.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Venäjällä on pyritty välttämään täysimittaiseen sotatalouteen siirtymistä, vaikka esimerkiksi uudet lait ovatkin vieneet sitä kohti.

Sotataloutta jarrutteleva politiikka ei ole yhteensopiva sen enempää sodan laajuuden kuin Venäjän raskaiden tappioidenkaan kanssa, ISW:n katsoo.

Lue myös:

    Uusimmat