Venäjää on nöyryytetty Ukrainassa kohta vuosi – miten Shoigu voi edelleen olla puolustusministeri? "Putin on velkaa"

Tämä on Putinin asema Venäjällä nyt – mitä Ukrainan puolustusministerin vaihdoksesta tiedetään?  4:19
Katso myös: Tämä on Putinin asema Venäjällä nyt

Puolustusministeri Sergei Shoigu on yhä pysynyt virassaan, vaikka Venäjä on pakotettu kolmeen nöyryyttävään vetäytymiseen ja läntisten tietojen mukaan lähes 200 000 venäläissotilasta on kuollut tai haavoittunut vuoden aikana hyökkäyssodassa Ukrainassa. Asemastaan Shoigu saa kiittää presidentti Vladimir Putinia.

Uutistoimisto Reuters käsittelee Shoigun asemaa laajassa artikkelissa.

Läntisten viranomaisten, entisten läntisten sotilaskomentajien ja Kremlin-tarkkailijoiden mukaan Putinilla on monta syytä pitää 67-vuotias Shoigu puolustusministerinä: Shoigu on äärimmäisen lojaali, hän auttoi Putinia pääsemään presidentiksi ja päätöksenteko Ukrainan sodasta ei ole yksin hänen kontollaan.

– Uskollisuus voittaa aina pätevyyden Putinin sisäpiirissä, toteaa Carnegie Endowment -ajatushautomon asiantuntija Andrew Weiss, joka on ollut useissa rooleissa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvostossa ja kirjoittanut myös kirjan Putinista.

Weissin mukaan Putin on julkisesti myöntänyt kokevansa vaikeana jaella potkuja ja käsittelevänsä asiat henkilökohtaisesti.

– Monet ylemmissä asemassa olevat, joiden työsuorituksensa jättää toivomisen varaa, mukaan lukien Shoigu, hyötyvät tästä Putinin tunteilevasta puolesta, Weiss katsoo.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

"Siitä lähtien Putin on ollut jossain määrin Shoigulle velkaa"

Rakennusinsinööriksi kouluttautunut Shoigu on ollut eri viroissa Venäjän hallinnossa sitten Neuvostoliiton hajoamisen vuonna 1991. Venäjän ensimmäisen presidentin Boris Jeltsinin hallinnossa hän toimi hätätilaministerinä.

Puolustusministeriksi hän nousi vuonna 2012. Nykyään hän on osa Putinin sisäpiiriä ja on nauttinut muun muassa kalastus- ja metsästyslomista Putinin kanssa Siperiassa.

R.Politik -tutkimusyhtiön perustajan, hyvin verkostoituneen ja tunnetun Kreml-tarkkailijan Tatjana Stanovajan mukaan Putin työskentelee mieluusti hyvin tuntemiensa ihmisten kanssa, vaikka heillä olisi puutteita.

– Psykologisesti se on hänelle helpompaa, Stanovaja sanoo.

Stanovaja viittaa kommentillaan Shoiguun. Hän painottaa, että Shoigu oli nostamassa Putinia valtaan vuonna 1999, kun hän oli puolueen johtotehtävissä.

– Siitä lähtien Putin on ollut jossain määrin Shoigulle velkaa. Hänelle on taattu mukava paikka Venäjän politiikassa, ellei hän ole tehnyt vakavia virheitä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

"Hevosta ei vaihdeta risteyskohdissa"

Nimettömänä Reutersille puhunut Venäjän viranomaisia lähellä olevan lähteen mukaan vanha venäläinen sanonta on myös yksi syy siihen, miksi Shoigulle ei odoteta korvaajaa lähiaikoina.

– Hevosta ei vaihdeta risteyskohdissa, lähde sanoi.

Lähde huomauttaa, että Venäjän armeija on oppinut virheistään ja onnistuneesti sopeutuu tilanteeseen.  

Myös nimettömänä puhuneet Nato-diplomaatti ja EU-viranomainen sanoivat pitävänsä Shoigua enemmän Putinia ja hänen kenraaleitaan pääpäätöksentekijöinä sodassa.

Stanovayan mukaan Shoigu keskittyy ministeriönsä toimintaan ja pitää yllä yhteyksiä esimerkiksi puolustusteollisuuteen, jonka kanssa Venäjä on myös kamppaillut lännen pakotteiden vuoksi.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Yksi mystinen hetki sodan aikana

Eräältä suunnalta Shoigua on kuitenkin myös haastettu. Palkka-armeija Wagnerin perustaja, Putinin kokkinakin tunnettu Jevgeni Prigozhin, on jatkuvasti kritisoinut Venäjän armeijaa ja väittänyt, että Wagnerin sotilaat ovat tehokkaampia.

Viime viikkoina soraäänet ovat kuitenkin vähentyneet, ilmeisesti Kremlin painostuksesta.

Myös viime maaliskuussa, vain alle kuukausi sodan alkamisen jälkeen hämmästeltiin, kun Shoigu hävisi julkisuudesta. Tällöin liikkui huhuja, että Shoigu yrittäisi jopa kaapata vallan Venäjällä.

Parin viikon jälkeen hän kuitenkin palasi julkisuuteen, eikä asiaan sen kummemmin Kremlistä palattu.

Lännessä olisi jo monon kuva takapuolessa

Lännessä on ihmetelty aika ajoin Shoigun asemaa huonon sotamenestyksen vuoksi. Niin tekee myös entinen yhdysvaltalainen komentaja Ben Hodges, joka komensi Yhdysvaltain joukkoja Euroopassa.

Hodges kertoo Reutersille ajatelleensa, että Shoigu ja myös aiemmin Venäjän armeijan esikunnan päällikkönä toiminut Valeri Gerasimov olisi erotettu tehtävistään. Gerasimov johtaa nykyään Venäjän Ukraina-operaatiota.

– Venäjän armeijan huonoa esitystä ei voi paeta, Hodges sanoo.

Myös Britannian armeijan entinen kenraalimajuri Rupert Jones on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa länsimainen puolustusministeri ei olisi pysynyt virassaan tällaisissa olosuhteissa.

– Hänet olisi potkittu pihalle. Hän olisi kaatunut miekkaansa, koska hän olisi nähnyt omat epäonnistumisensa, tai media tai kansa olisivat etsineet verta, Jones sanoo.

Shoigulle myös kehuja

Lännestäkin löytyy eriäviä mielipiteitä. Lontoolaisen RUSI-ajatushautomon vanhempi tutkija Jack Watling huomauttaa, että Shoigun alaisuudessa on lisätty massiivisesti Venäjän armeijan valmiuksia ja toteutettu monimutkaisia operaatioita onnistuneesti.

Watling sanoo, että Shoigu silti liioitteli armeijan vahvuutta.

– Ongelma on se, että Putin ja Gerasimov ovat uskoneet noita myyttejä ja heillä oli liioiteltu käsitys Venäjän kyvyistä, Watling tuumii.

Tällä hetkellä sodalle ei näy loppua: vaikka Ukraina on onnistunut saamaan alueitaan takaisin, Venäjä miehittää yhä noin viidesosaa Ukrainasta. 

Loppua ei näy myöskään Vladimir Putinin valtakaudelle, vaikka sitä on lännessä uumoiltu.

Shoigunkin asema lienee sidottu Putinin valtaan.

Lue myös:

    Uusimmat