VIDEO: Töherteleminenkö turhaa? Luovuus pääsee vauhtiin, kun teet asioita käsilläsi

Luovuuden yhteydessä puhutaan usein "out of the box" -ajattelusta, jossa liikutaan totuttujen ajatusten ulkopuolelle. – Pitää tuottaa paljon. Myös huonoja ideoita, luovuusvalmentaja Krista Launonen sanoo.

Kun saa oikein hyvän idean, kiusaus on pitää se itsellä. Toteutustapoja ja idean hyviä ja huonoja puoli tahtoisi möyhiä omassa mielessä, ilman seuraa. Luovuusvalmentaja Krista Launosella on kuitenkin luovuuden etsijöille kullanarvoinen neuvo: älkää jääkö yksin.

– Kun ongelmaa alkaa selittää jollekin, hyvin usein ainakin minulle käy niin, että puolessa välissä lausetta on jo itse ratkaissut ongelman, Launonen kertoo.

Ongelmaa tulisi pohtia ääneen. Pyydä ystävältäsi, että saat selittää ongelman hänelle. Yleensä kukaan ei kieltäydy – Launosen mukaan ihminen voi olla hyvinkin onnellinen siitä, että hänen panostaan ja mielipidettään tarvitaan.

Ainakin kolme näkökulmaa

Luovuuden yhteydessä puhutaan usein "out of the box" -ajattelusta, jossa liikutaan totuttujen ajatusten ulkopuolelle.

– Jotta voi ymmärtä jotain täysin, sitä pitää tarkastella ainakin kolmesta näkökulmasta, Launonen kuvaa Leonardo Da Vincin ajatusta.

Launosen esikoiskirjan nimi on Luovuus lähtee käsistä. Kirjan nimi on myös konkreettinen ohje: käsillä tekeminen saa luovuuden liikkeelle. Piirtele, töherrä, askartele.

– Tärkeää on tehdä paljon. Tuottaa monta ideaa, Launonen kuvaa.

Luovuutta ei kannata pitää nerojen ominaisuutena: Launonen muistuttaa, että neroudesta prosentti on inspiraatiota ja 99 prosenttia hikeä.

– Pitää tehdä, tuottaa, paljon. Myös huonoja ideoita. Niissä elää hyvien ideoiden poikasia.

VIDEO: Lisää luovuutta: Töhertele!


Lue myös:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat