Asiantuntija uskoo: Jokainen ihminen on yhtä luova

Mitä luovuus on? Yleensä luovuus tuntuu taiteilijoille ja neroille varatulta ominaisuudelta. – Olen kuutisen vuotta opettanut aikuisia maalauksenharrastajia. Ja aina, kun aloitan, ennen kuin ehdin antaa edes sitä ekaa tehtävää, joka sanoo, että mä en muuten sitten osaa, luovuusvalmentaja kertoo suomalaisten asenteesta.

– Voisi kysyä, miksi olen jättänyt hyvän duunin ja ryhtynyt tällaiseksi Ymmi Hinaajaksi, 15 vuotta lehtialalla työskennellyt Krista Launonen pohtii alanvaihtoaan.

Launonen on luovuusvalmentaja, taideterapeutti, kuvataiteilija ja kirjailija. Hänen syksyllä 2014 ilmestyvän esikoiskirjansa nimi on Luovuus lähtee käsistä.

– Olen kuutisen vuotta opettanut aikuisia maalauksenharrastajia. Ja aina, kun aloitan, ennen kuin ehdin antaa edes sitä ekaa tehtävää, joka sanoo, että mä en muuten sitten osaa.

Launonen kertoo ymmärtäneensä ensimmäisellä tunnilla, ettei opettajan tärkein tehtävä ole saarnata värioppia tai perspektiiviä, vaan saada ihminen uskomaan itseensä.

– Aina ei voi onnistua, mutta se on eri asia kuin osata. Halusin saada ihmiset uskomaan itseensä. Mietin, millä keinoilla saan luovuuden lukkoja rikottua.

Launosen mukaan ihmiset saattavat pitää itseään luovina, mutta monella on töissä niin kiire ja stressi, ettei luovana olemiselle ole aikaa.

– Ajattelin, että tähänkin täytyy löytyä joku ratkaisu. Tämä ei voi olla näin, hän kertoo kirjansa taustoista.

Luovuus on syntymälahja

Mitä luovuus sitten on? Launosen mukaan tutkijat kiistelevät siitä, paljonko luovuus on kiinni älykkyydestä tai lahjoista. Kaikki kuitenkin ovat melko yksimielisiä luovuuden määritelmästä.

– Luovuus on kyky luoda uutta, nähdä uusia asiayhteyksiä. Kykyä kehittää epätavallisia ideoita ja kehittää vanhoihin ongelmiin uusia ratkaisuja. Mutta on jännää, että luovuus on ihan yhtä paljon asenne kuin kyky, Launonen sanoo.

– Väitän kirjassani, että jokainen on yhtä luova. Luovuus on syntymälahja. Saamme kaikki lahjaksi luovuuspaketin syntyessämme, ja se paketti on tismalleen saman kokoinen.

Miksi toiset sitten tuntuvat todella luovilta? Launonen toteaa, että osa ihmisistä on parempi hyödyntämään luovuutta. Luovuuslukot voivat estää luovuuden käyttämistä.

No, luovuus siis kuuluu kaikille. Entä sitten? Entä sodat, nälänhätä ja sairaudet, joihin ei ole rokotteita? Kannattaako tässä nyt puhua taiteilusta ja askartelusta?

Luovuus on paljon muutakin, Launonen muistuttaa.

– Luova ongelmanratkaisukyky on ratkaisu ongelmiin. Se on myös kansantaloudellinen asia. Yli tuhannelta viideltäsadalta toimitusjohtajalta 60 eri maasta kysyttiin, mikä heidän mielestään on tulevaisuuden tärkein työkalu, ja mikä on johtajan tärkein ominaisuus? Valtaosa vastasi "luovuus".


Lue myös:

VIDEO: Näin aivosi vaikuttavat luovuuteen


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat