VIDEO: Näin aivosi vaikuttavat luovuuteesi!

Pelon ajamat ajatukset estävät luovuutta. Luovuutta voi myös lisätä: tutkijat ovat havainneet, että vasemman aivopuoliskon "häiritseminen" erillisellä laitteella tekee ihmisestä luovemman.

En ole tarpeeksi hyvä. En yllä kollegoideni tasolle. Esimies varmaan ajattelee, että olen tiimin huonoin. Miksen osannut tuunata hauskaa t-paitaa, kuten kaverini? Olen paljon huonompi kuin hän. Miksi tuolla tyypillä on aina ideoita?

Pelon ajamat ajatukset estävät luovuuden. Toinen ongelma on kiire, kertoo Krista Launonen, luovuusvalmentaja, taideterapeutti, kuvataiteilija ja kirjailija.

– Päämme on ikään kuin huoneita, jotka ovat täynnä rojua. Miten sinne voisi luovuus mahtua? Launonen kyselee.

Luovuutta estävät myös ihmisen sisäiset kriitikot. Idean tullen pään sisäiset kriitikot alkavat jatkuvasti miettiä, onko päätös nyt oleellinen, hyvä ja tarpeellinen vai ei.

Vaimenna, keskity yksityiskohtiin

Tutkijat ovat havainneet, että vasemman aivopuoliskon "häiritseminen" erillisellä laitteella tekee ihmisestä luovemman ja muun muassa hänen piirtämiskykynsä paranee, Launonen kuvaa. Erillisiä laitteita luovuuden lisäämiseen ei kuitenkaan tarvita. Jokainen voi itse "sammuttaa" vasemman aivopuoliskon järkeilyn ja analysoinnin.

– Varsikin ideoinnin hetkellä päätä: nyt sammutan sen sisäisen kriitikon, jolle ei kelpaa mikään. Sammutan sen. Laitan sen hiljaiseksi vähäksi aikaa. Se voi tulla takaisin sitten, kun pitää tarkastella niitä ideoita, miettiä raha-asioita ja muuta.

Ideoinnin aikana kannattaa keskittyä yksityiskohtiin, ei suuriin linjoihin ja budjetteihin.

– Yksityiskohdissa elävät paitsi jumalat ja pirut, myös luovuus, Launonen vinkkaa.


Lue myös:

VIDEO: Näin aivosi vaikuttavat luovuuteesi!


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat