VIDEO: Seisooko muna kevätpäiväntasauksena? Suomalaiset kokit testasivat

Legendan mukaan kananmunan saa seisomaan pystyssä tasaisella pinnalla syys- ja kevätpäiväntasauksena.

Tänään torstaina 20.3. vietetään kevätpäiväntasausta, jolloin auringon keskipiste siirtyy eteläiseltä tähtitaivaalta pohjoiselle tähtitaivaalle. Kevätpäiväntasauksena päivä ja yö ovat lähestulkoon yhtä pitkiä kaikkialla maapallolla.

Seisooko kananmuna tasauspäivinä?

Kevätpäiväntasaukseen liittyy monenlaisia vanhoja uskomuksia ja taikoja. Yhden kuuluisan legendan mukaan auringon ja maapallon asennot vaikuttavat tasauspäivinä niin, että kananmunan saa seisomaan pöydällä täysin pystyssä. Muulloin tämä ei legendan mukaan onnistu

Asiaa on selvitetty muun muassa Helsingin Kaupunginkirjaston Kysy.fi -palstalla:

– Kerrotaan että syys- ja kevätpäiväntasauksen aikoihin kananmuna pysyy pystyssä tasaisella, vaakasuoralla pinnalla. Isäni ja muutamat muut kokeilivat tuota ja toden totta niin tapahtui. Kokeiltiin keitettyjä ja raakoja kananmunia - kummatkin pysyivät samalla tavoin pystyssä. Ilmiötä kesti noin 10 päivää syyspäivän tasauksen jälkeen. Myöhemmin kokeiltuna sama kananmuna on mahdoton asettaa pystyyn samalle pöytäpinnalle. Mistähän moinen ilmiö johtuu?, kysyjä pohtii palstalla.

Helsingin Kaupunginkirjaston asiantuntijan mukaan kyseessä on urbaani legenda ja munien tasapainoittelu vaatii lähinnä harjoittelua.

– Tasauspäivien paremmat tulokset saattavat selittyä yksinkertaisesti sillä, että ihmiset ovat noina päivinä huolellisempia, koska tiedostamattaan haluavat uskoa tällaisiin hauskoihin legendoihin, kirjastosta vastataan.

Huippukokit kokeilivat – saatiinko muna seisomaan?

Makuja.fi päätti kuitenkin selvittää, piileekö legendassa totuuden siemen. Törmäsimme Helsingin Messukeskuksessa parhaillaan järjestettävillä Gastromessuilla ja ViiniExpossa suomalaisiin huippukokkeihin, jotka päättivät tarttua rohkeasti haasteeseen. Testiin osallistui televisiosta tuttu Jyrki Sukula, Hong Kongissa huippuravintola pyörittävä Jaakko Sorsa, ravintola Murusta ja Pastiksesta tuttu Timo "Lintsi" Linnamäki ja Michelin-ravintola Olon Pekka Terävä. Mukaan testiin saatiin myös Huomenta Suomen Viinikoulun Arto "Viinipiru" Koskelo. Lopuksi munan seisottamista halusi kokeilla myös ViiniExpon työntekijä Matti.

Saivatko ammattilaiset munan seisomaan? Katso videolta:

Petra Kiiski, petra.kiiski(a)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat