Video: Risto Virtasen testissä VW Polo GTI – ratahenkisyyttä mukavuuden kustannuksella

Teknavin tv-ohjelman 100. jakson kunniaksi Risto Virtanenkin pääsi vaihteeksi ulkomaille. Teknavin testikuski kävi Valencian moottoriradalla ottamassa selkoa uudesta Volkswagen Polo GTI:stä.

Tykkäsimme

  • GTI -fiiliksestä
  • Voimalinjastosta

Emme tykänneet

  • (Jäykästä jousituksesta
  • Paljon rahaa Polosta

Volkswagen Polo GTI ei ole noussut vuosien saatossa isoveljensä Golf GTI:n kaltaiseen suosioon, mutta tehon ja koon kasvaessa auto on ottamassa yhä vahvempaa roolia Golfin alapuolella. Uuden mallin myötä kaksoisahdettu 1,4–litrainen turbomoottori on vaihdettu isompaan 1,8–litraiseen turbomoottoriin. Samalla teho on ampaissut 192 hevosvoimaan (+11 hv). Jotain vertailupohjaa antanee sekin, että vielä 2000–luvun alussa Golf GTI:n 1,8–litraisesta moottorista otettiin irti 150 hevosvoimaa. Eikä Polo GTI nöyristele suoritusarvoissa myöskään tämän päivän Golf GTI:lle, sillä 0–100 km/h nopeudessa Polo on vain kolme kymmenystä hitaampi (6,4 s / 6,7 s).

Uudistunut moottori on myös edeltäjäänsä kevyempi ja taloudellisempi. Teknisistä hienouksista mainittakoon bensiinin kaksoissuihkutus. Moottorissa polttoainetta syötetään sekä suoraan sylinteriin että kuormituksen mukaan tarvittaessa imusarjaan. Lisäksi nokka-akseleissa on muuttuva ajoitus. Myös ahdin ja moottorin ohjauselektroniikka ovat kokeneet suuria muutoksia.

Kasvaneiden teholukemien myötä myös ajo-ominaisuuksia on paranneltu. Iskunvaimennusta pystyy nyt säätämään elektronisesti kulloiseenkin ajotilanteeseen sopivaksi. Renkaita leventämällä pitoa on puolestaan saatu lisää. Ratahenkisyyttä on lisätty ajonvakautuksen Sport-asetuksella, joka sallii pienet sivuluisut.

Ulkoisesti uudistukset ovat hillittyjä, kuten yleensäkin kevyissä kasvojenkohotuksissa. Puskureita ja maskia on hieman muokattu sekä keulalle on nyt saatavissa led-tekniikalla toimivat ajovalot.

Sisätiloissa tarkkasilmäinen huomaa uuden nahkaisen ohjauspyörän ja keskikonsolin ison kosketusnäytön. Päivityksiä on tehty myös mittaristoon ja ilmastointilaitteeseen. Verhoilu on luonnollisesti ruutukuosinen, joten perinteet ovat yhä kunniassa.

Mallisto kattaa kaksi- ja nelioviset korimallit. Suomeen näistä tuodaan vain neliovista. Vaihteisto on aina seitsemänlovinen automaatti, vaikka tehdas valmistaa autoa myös kuusilovisella keppivaihteella. GTI:n hinnat alkavat 29471 eurosta.

Volkswagen Polo GTI
Hinta alkaen 29 471 €

Moottori 1798 cm3, 4-syl. bens.
Vaihteisto 7-vaiht., kaksoiskytkin aut.
Teho 141 kW (192 hv) 4200–6200 r/min
Vääntö 320 Nm / 1450–4200 r/min
0-100 km/h 6,7 s
Huippunopeus 236 km/h
Keskikulutus 5,6 l / 100 km
CO2-päästöt 129 g/km
Mitat Pituus 3983 mm, leveys 1682 mm, korkeus 1443 mm, akseliväli 2468 mm
Omamassa 1272 kg
Tavaratila 204 l

Lue myös:

    Uusimmat