Video: Maskeerauksen Suomen mestarin karmaiseva työ salpaa hengen – tältä syömishäiriö näyttää

Uskallatko katsoa pintaa syvemmälle? Meikkaaja-maskeeraaja Emma Räsäsen kiitosta kerännyt maskeerauksen SM-voittotyö kätkee sisälleen riipaisevan, mutta monia meitä koskettavan tarinan.

Lavalle astelee karmaisevalta näyttävä malli, joka toinen poski on ikään kuin revitty auki. Kellertävät hampaat puskevat esiin, katse on kirjaimellisesti tyhjä. Silmiä pitää hieraista toistamiseen, sillä mallin pää näyttäisi leijuvan ilmassa. Kyseessä on kuitenkin optinen illuusio, joka on loihdittu meikillä.

Meikkaaja-maskeeraaja Emma Räsänen, 31, voitti vastikään himoitun maskeerauksen Suomen mestaruuden 2015 ammattilaisten sarjassa työllään, joka puistatti ja ihastutti sekä tuomaristoa että katsojia. Tie voittoon oli pitkä ja kivinen, tarina teoksen takana vaikea – ja sitäkin riipaisevampi.

”Ihmiset syövät itsensä hengiltä”

Ammattilaisten sarjassa tänä vuonna teemana oli seitsemän kuolemansyntiä. Emma paljastaa, ettei aihe aluksi inspiroinut häntä.

Mutta sitten kohdalle osui lainaus: ”People Eat Themselves to Death”, jonka merkitys kääntyi päälaelleen. Emma kehitti idean hahmosta, joka syö itse itseään  – tarina sai pohjansa syömishäiriöistä, bulimiasta.

– Jokaisella pienellä yksityiskohdalla oli työssäni merkitys, joka loi tämän kokonaisuuden. Kyseenalaistan jatkuvasti töitäni ja mietin miksi teen niin.

– Esimerkiksi optinen harha, joka sinne on luotu maalaamalla – katkaistu kaula, jossa pää ikään kuin leijuu ilmassa – kuvastaa sitä, että sairaus on pahimmillaan tappava, Emma kertoo.

Tuomariston arvio: ”Työ oli ajankohtainen ja aiheen käsittely oli todella koskettavaa. Lyhyessä ajassa kokonaisuuteen oli saatu aikaan niin paljon, että tuomaristo haukkoi henkeään. Tuomaristo halusi rohkaista voittajatyön tekijää näyttämään hienoa teknistä osaamistaan vieläkin laajemmin varsinkin irto-osissa. Tämä työ oli maskeerausta parhaimmillaan, se loi illuusioita ja herätti ajatuksia."

Ammattilaissarjan SM-voittaja pääsee kilpailumatkalle Düsseldorfiin.

– Maskeeraajana arvostan teknistä osaamista ja haluan, että työni näyttävät hyvältä sekä kaukaa että läheltä.

Harjoittelun kilpailuja varten Emma aloitti yhdessä luottomallinsa, Rita Palmroosin, 22, kanssa heinäkuussa. Emma sai valjastettua veljensä tyttöystävän tähän tärkeään tehtävään.

– Olemme harjoitelleet koko meikin tekoa lähemmäs toistakymmentä kertaa, joista saimme pari onnistumaan, Emma paljastaa.

Haastavan itse kilpailutilanteesta teki myös se, että Emma halusi tehdä tehostetekniikoita, joita hän ei ollut aiemmin käyttänyt – ja aikaa koko meikin tekoon oli vain puolitoista tuntia.

– Mietin etukäteen, onko järkeä lähteä tekemään niin isolla riskillä, mutta en sitten keksinyt mitään elementtiä, mitä olisin halunnut jättää pois.

Perfektionistiksi itseään kuvaileva Emma loi tarkkaakin tarkemman suunnitelman siitä, miten hän etenee kilpailussa: kerros kerrokselta, pala palalta, mutta niin, että kokonaisuus olisi eheä.

Kilpailutilanne oli niin intensiivinen, että Emma pyrki sulkemaan ulkoiset häiriötekijät pois. Tavoitteita oli vain yksi: voitto.

– Useita päiviä ennen kilpailua keskityin myös omaan hyvinvointiini, jotta saisin levänneen olon ja muistaisin syödä. Itse kilpailutilanteen aikana kuuntelin soittolistaa, jota olen kuunnellut koko prosessin ajan. Pääsin tilaan, etten huomioinut mitä ympärillä tapahtui, Emma kuvailee.

Jos et näe kuvaa, katso se täällä.

– En muista paljoakaan kilpailutilanteesta ja niistä hetkistä kilpailutyön jälkeen.

People Eat Themselves to  Death -kilpailutyö nousi ykköseksi kolmentoista kisaajan keskuudesta. Emma haluaakin avata työnsä tarkoitusta nyt myös muille.

– Työni merkitys minulle itselleni on suuri. Se on auttanut minua hyväksymään oman kehoni ja prosessi oli itselleni voimaannuttava. Projektin edetessä ymmärsin tekeväni työtä minua itseäni varten tuomareiden sijaan.

Katso myös: Ammattilaisen tekemä Sugar Skull -meikki

Lue myös:

    Uusimmat