Mainos

Video: Kotkalaismies onnistui kesyttämään käpytikan – "Mutta nirso se on"

0:25

Käpytikka lehahtaa luontokuvaaja Jukka Ahdin kädelle. Vihaisella liikkellä lintu nakkaan ensimmäisen tarjolla olleen pähkinän pois. Kuvaajan mukaan noin lintu tekee lähes aina. 

– Luonnossa olen viihtynyt aina. Mie vaan päätin, että alan kuvaamaan, näin valokuvausharrastuksensa alkua kommentoi 61-vuotias Jukka Ahti.

Elettiin vuosituhannen vaihdetta Kotkassa. Jukka kävi paikallisopiston kamerakurssin ja liittyi kameraseuraan. Alkuun Jukka otti mustavalkokuvia filmikameralla. Vuonna 2006 hän hankki digitaalisen järjestelmäkameran.

– Luontokuvia aloin heti ottamaan. Into on siitä vaan lisääntynyt. Olen nyt osa-aikaeläkkeellä, joten minulla on aikaa.

Nyt Jukan kuvat ja videot leviät ainakin sosiaalisen median myötä, sillä mies on lisäännyt kuviaan ja videoitaan ainakin muutamaan Facebook- ryhmään. Erityisen tunnettuja ovat kuvat ja videot kädestä syömään tulevista oravista sekä erilaisista linnuista. 

Suosikkipaikassa melkein joka viikko

Yksi Jukan lempipaikkoja on Katariinan meripuistossa sijaitseva tervaleppälehto, jossa syntyvät myös tunnetut kädestä syönti -otokset.

– Melkein joka viikko siellä käyn. Viimeksi eilen olin kuvaamassa siellä. Kotoa sinne pääsee kätevästi polkupyörällä, kun matkaa on vain puolitoista kilometriä.

Jukka kertoo, että eläinten ja lintujen kesytys on tapahtunut pikku hiljaa. Tosin apuakin hän on saanut. Tervaleppälehto on kuulemma yleisesti tunnettu paikka, jossa ulkoilijat sekä muut kuvaajat käyvät ruokkimassa lintuja ja eläimiä, joten ne ovat tottuneet ihmiseen.

– Linnut ovat aina vaan tulleet rohkeammiksi ja rohkeammiksi. Nythän ne tulevat melkein kenen tahansa kädelle, kunhan on vain rauhallista ja pähkinöitä tarjolla.

Nakkeli oli helppo, tikassa riitti työtä

Yksi lehdon erikoisuus on pähkinänakkeli, joka on Suomessa harvalukuinen pesimälaji. Jukan mukaan laji on pesinyt tervaleppälehdossa.

– Pähkinänakkeli on alun perinkin peloton lintu, sitä ei ole tarvinnut edes kesyttää.

Yleisempi laji, mutta paljon vaikeampi saada tulemaan kädelle syömään, on käpytikka.

– Ensimmäisen kerran se tuli syömään kädestä viime vuonna. Odotin pähkinänakkelia kädelle, mutta siihen tulikin tikka, vähän siinä säikähdin.

Vaikka tikka on iso lintu ja sillä on terävät kynnet, vakuuttaa Jukka, ettei kädellä istuva tikka satu.

– Hyvin hellästi se siinä istuu. Mutta nirso se on, ensimmäisen pähkinän se heittää lähes aina pois kädeltä, Jukka nauraa.

Jukka Ahdista uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.