Video: Hyytävän kovia liikeideoita suoraan avannosta – myyntipuhe sai kerrankin kestää niin kauan kuin myyjä halusi

2:55

Oulun kauppatorin edustalle on kaiverrettu iso avanto jäähän. Säännöllisin väliajoin start up -yrittäjiä hyppää avantoon ja kertoo liikeideoitaan. Vesi on hyytävän kylmää.

Käynnissä on start up -yrittäjien ja sijoittajien kohtaamistapahtuma, Polar Bear Pitching. Tapahtumassa yrityksen edustajat esittelevän tuotteitaan ja projektejaan sijoittajille. Toisin kuin tavallisessa pitching -tapahtumassa puhe pidetään avannosta eikä lavalta.

Kansainvälinen tunnelma välittyy puheensorinasta. Kaksipäiväiseen tapahtumaan osallistuu yhteensä yli 30 yritystä, ja kotimaisen median lisäksi paikalla on 18 kansainvälistä uutismediaa. Tapahtuman järjestäjän, Miia Kemppalan mukaan kaukaisimmat yritykset tulevat Dubaista ja Yhdysvalloista.

– Meillä on täällä yrittäjiä ympäri maailmaa tulleet pitämään myyntipuheita avannosta. Kertomaan minkälaisia tuotteita ja palveluita heillä on ja yrittää sitä kautta löytää sijoituksia yritystoiminnalleen, kumppaneita ja asiakkaita. Ollamme iloisia siitä, miten tämä on saanut osallistujia ihan kauempaakin paikalle.

Jääkylmässä vedessä pitchaamisessa on muitakin erikoisuuksia kuin puheen pitopaikka.

– Normaalisti puheet pidetään joltain esiintymislavalta, ja niissä on jonkinlainen aikaraja. Meillä ei ole minkäänlaista aikarajaa, saa pitchata kerrankin niin kauan kuin haluaa, mutta se on tehtävä avannosta eikä saa käyttää minkäänlaisia lämpöasuja.

“En nyt ala valehtelemaan, oli aivan tosi kylmä!”

Vesi on tähän vuodenaikaan pinnasta nollan ja muutaman asteen välissä. Harva kilpailija huudahtaa veteen pulahtaessaan. Lämmin palju ja sauna odottavat kilpailijoita. Helsinkiläinen Anniina Koskiola otti askeleen taaksepäin astuessaan avantoon.

– En nyt ala valehtelemaan, oli aivan tosi kylmä!

Mikä sai sinut tulemaan Ouluun?

– Mielestä oli aivan mahtava mahdollisuus päästä vähän kokeilemaan myös omia rajoja, olen pitchannut paljonkin ennen, mutta tämä oli tosi erilainen ja haastava.

Vastamelukorvatulppia valmistavan oululaisyrityksen edustaja Salla Lamminpää hyppäsi avantoon rohkein mielin.

– Halutaan näkyvyyttä, markkinointia ja lisätä buustia tähän meidän uuteen nousuun kun aloitellaan muun muassa massatuotanto ja uusia myyntikanavia. Toivotaan, että tästä olisi apua, Lamminpää kertoo noustuaan kylmästä vedestä.

Talvi, kylmyys ja extreme käännettiin valtiksi

Tapahtuman idean takana oleva Kemppaala kertoo, että idea Polar Bear Pitchingistä syntyi neljä vuotta sitten, Oulun rakennemuutoksen ja suuren työttömyyden iskiessä.

– Se lähti vuonna 2013 kun meillä oli sitä aikaa, että isoja esimerkiksi Nokian koko yksiköitä lakkautettiin Oulusta, ja valtava määrä korkeakoulutettuja jäi vaille työtä.

Business Kitchenissä tuohon aikaan työskennellyt Kemppala oli tekemisissä paljon start up -yrittäjien kanssa. Monilla yrityksillä oli hyviä tuotteita, mutta he eivät osanneet näyttää ja osaamistaan maailmalle.

– Sitten tuli ajatus, että mitä jos hyödynnetään meidän ainutlaatuisuutta: talvea, lunta, kylmää ja pimeää. Siinä tuli ajatus, että mitä jos me laitetaan yrittäjät avantoon. Se varmasti auttaisi tiivistämään ydinviestin ja siitä löytyisi kulma, miten omaa tuotetta esitellään ymmärrettävästi muille. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja