Mainos

VIDEO: "Comp Air on koneena paras"

Kokenut lupakirjahyppääjä on hypännyt sunnuntaisessa lento-onnettomuudessa olleesta koneesta aiemmin - Jämijärven maisemissa ja lentoturmassa olleen seurueen kanssa.

– Comp Air 8 on koneena loistava ja paras, mistä olen ikinä hypännyt. En tunne yhtään vastaavaa onnettomuutta koko maailmassa. Laskuvarjopiireissä ei voitu kuvitellakaan, että tällaista tapahtuisi, yli kymmenen vuotta laskuvarjohyppäämistä harrastanut, lupakirjahyppääjä Alexander Savin kuvailee.

Savinin mukaan Comp Air 8 on vakaampi kuin Suomessa laskuvarjohyppäämisessä tutumpi Cessna-pienkone.

– Kone tuntuu erittäin turvalliselta ja vakaalta. Yleensä Comp Air 8:lla noustaan 4-5 kilometriin, mutta sillä pääsee jopa 6 kilometrin korkeuteen.

Jämijärven onnettomuuden aikaan lentokoneessa oli 11 ihmistä - 10 laskuvarjohyppääjää ja pilotti.  Lupakirjahyppääjä Alexander Savinilla on kokemusta useasta hypystä, missä hyppyseurue on ollut vastaavan kokoinen.

– Ei sen kokoinen seurue vaikuta koneen käyttäytymiseen. Lentokone on noussut samanlaista tahtia kuin pienemmän hyppyporukan kanssa, Savin kuvailee.

Turvallinen harrastus

Savin pitää laskuvarjohyppäämistä Suomessa turvallisena harrastuksena. Viranomaiset ja tiivis hyppääjäyhteisö pitävät miehen mukaan huolen siitä, että hyppääminen olisi mahdollisimman turvallista.

– Kerhoissa seurataan hyvin tarkasti sitä, millaisella kalustolla hypätään, ovatko luvat kunnossa ja onko itse hyppykunnossa. Käymme myös paljon kursseilla, missä opetellaan myös erilaisia kriisitilanteita.

– Laskuvarjohyppääminen on tilastollisesti turvallisempaa kuin suojatien ylittäminen, muistuttaa Savin. 

Ilmassa syntyy vahva luottamus

Savin listaa laskuvarjohyppäämisen yhdeksi parhaimmasta puolista yhteisöllisyyden. Jämijärven maisemat ovat otollista hyppymaastoa ja sijaintinsa vuoksi siellä vietetään usein kokonainen viikonloppu. Jos ilmat eivät ole otolliset laskuvarjohyppäämiselle, aikaa vietetään yhdessä muulla tavoin.

– Hyppääjäpiirit ovat pienet ja kaikki ovat ystävällisiä toisilleen. Ilmassa oppii luottamaan muihin aivan toisella tavalla, harvoin sellainen tunne tulee maan pinnalla, Savin pohtii.


Videokuva on Alexander Savinin kuvaamaa materiaalia kesältä 2012. Kuvan kone on sunnuntaina onnettomuudessa tuhoutunut Comp Air 8. Materiaalissa esiintyvillä henkilöillä ei ole osuutta sunnuntaiseen turmaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.