Video: Asuntomessujen kehuttu keittiö yllättää – rikkaimuri toimii kuin itsestään

Vantaan Asuntomessuilla suositaan paljon avokeittiöitä, ja erityisesti saarekkeet ovat rakennuttajien toivelistalla. Työtehoseura arvioi messukohteiden keittiöt ja valitsi suosikkinsa. 

Keittiö on usein asunnon kallein ja käytetyin tila, joten sen toimivuus on tärkeää. Lähes kaikissa messukohteissa on edellisvuosien tapaan saarekkeellinen avokeittiö. Monikäyttöinen saareke palvelee muun muassa työskentelytasona, tarjoilupöytänä ja välipalaruokailussa. Joihinkin saarekkeisiin on sijoitettu kodinkoneita, kuten keittotaso ja kalusteuuni. Keittotasolliseen saarekkeeseen suositellaan vesipistettä, mutta se löytyy vain muutamasta kohteesta.

– Noin puolessa keittiöistä uunit on sijoitettu hyvälle käyttökorkeudelle, mutta vain viidesosassa myös astianpesukone on nostettu ylös. Mikäli molempia laitteita ei ole mahdollista sijoittaa sopivalle käyttökorkeudelle, kannattaa useammin käytetty sijoittaa ylös, toteaa tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

Astianpesukoneen ergonominen sijoituskorkeus on 300–400 mm lattiasta.

Työtehoseuran mukaan hämmästyttävän monessa keittiössä ei ollut laskutilaa uunin ja kylmälaitteiden vieressä. Kalusteuuni ja kylmälaite on monessa keittiössä sijoitettu vierekkäin. Laadukas kalusteuuni on hyvin eristetty ja ei lämmitä viereistä kylmälaitetta.

– On kuitenkin huomioitava, että huokeassa uunissa eristeet saattavat olla niin ohuet, että uunikomeron lämpeneminen vaikuttaa kylmälaitteen toimintaan, huomauttaa Marjomaa.Täydellistä keittiötä ei tänäkään vuonna löytänyt, mutta Työtehoseura nosti esille kolme keittiötä: kohteet 25 (Deko 165), 36 (Jämerä-Leija), 38 (Rock Kivitalo Villa Aletta) ja 40 (Verso). 

Rock Kivitalo Villa Alettan plussiksi Työtehoseura nostaa muun muassa uunin hyvän käyttökorkeude, jääkaapin vierestä löytyvän laskutilan sekä keittotason ja altaan välisen etäisyyden. Kompaktissa U:n muotoisesta avokeittiöstä on lisäksi hyvä näkösuoja oleskelutilaan ja eteiseen. Keittiöstä löytyy myös siivoamista helpottava rikkaimuriratkaisu. Katso videolta, miten helppokäyttöinen lattiatasoon integroitu rikkaimuri toimii!

Lue myös:

    Uusimmat