Video: Amfetamiinikuski kaahasi poliisia pakoon pitkin Oulun katuja – vastaantulijat hengenvaarassa

Videolle tallentui tolkuton kaahaus väärällä kaistalla Oulun keskustassa 2:44
Katso videolta, miten piittaamaton kuski käyttäytyi taka-ajon aikana. Nopeudet nousevat karkumatkan aikana erittäin vaarallisiin lukemiin. Poliisiiauton nopeutta voit seurata videon oikeasta alalaidasta, ja verrata sitä siihen, kurooko poliisi välimatkaa pakoautoon vai ei.

Poliisia karkuun ajanut mies pakotti vastaantulijatkin väistämään Oulussa viime vuoden elokuussa.

Tapaus sai alkunsa Oulun Alppilassa, kun henkilöautolla liikkeellä ollut vuonna 1994 syntynyt mies oli lähtenyt poliisia pakoon pitkin kevyen liikenteen väyliä. 

Paetessaan Välivainion kautta keskustan suuntaan, oli hän ajanut Tulliväylällä ainakin 120 kilometriä tunnissa, kun nopeusrajoitus paikalla on vain 50 kilometriä tunnissa. 

Katso jutun alussa olevalta videolta, miltä kaahaus näytti.

Vastaantulijat väistelivät väärää kaistaa paahtanutta kaahaajaa

Poliisiauton kameraan tallentuneessa paossa näkyy, miten pakenija puikkelehtii välillä vastaantulevien kaistalle niin, että vastaantulijoiden on täytynyt väistää tätä esimerkiksi pientareelle.

Pako kulminoitui keskustaan, jossa takaa-ajoa käytiin 30 kilometrin tuntinopeusalueella ainakin 80 kilometrin tuntinopeudella, punaisista liikennevaloista piittaamatta.

Kun pako viimein päättyi, paljastui että autossa oli uhkarohkean kuskin lisäksi kaksi matkustajaa. Miehellä ei ollut ajo-oikeutta, ja hän oli käyttänyt amfetamiinia.

Hovioikeus kevensi tuomiota pitkän tuomion takia

Käräjäoikeudessa mies myönsi syytteet. Hänet tuomittiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja huumausaineen käyttörikoksesta kolmen kuukauden vankeuteen.

Mies valitti hovioikeuteen, ja katsoi että hänen aiempi mittava vankeustuomionsa olisi riittävä rangaistus myös mainitusta kaahailusta. Toissijaisesti hän vaati tuomiota ainakin alennettavaksi.

Hovioikeus oli sitä mieltä, että miehen teot huomioon ottaen pelkkä aiempi tuomio ei ollut riittävä rangaistus.

– [Mies] on ajanut huomattavalla ylinopeudella, jättänyt noudattamatta poliisin antamaa pysähtymismerkkiä, paennut poliisia ajamalla kevyen liikenteen väylillä, ajanut risteysalueella väärältä puolelta liikenteenjakajaa ja jättänyt noudattamatta punaista liikennevaloa kolme kertaa keskustan alueella. [Miehen] ajo on ollut omiaan aiheuttamaan vakavaa vaaraa toisten turvallisuudelle ja hengelle, tuomiossa luetellaan.

Hovioikeus kuitenkin totesi, että tuomiota tulee alentaa aiemman rangaistuksen vuoksi. Vuonna 1994 syntyneen miehen tuomio kaahauksesta putosi 40 päivään vankeutta.

Rikosten paljousalennus kuohuttaa Milan Jaffin seksuaalirikostuomion jälkeen – miksi tuomioita kohtuullistetaan? 9:12
Rikosten paljousalennus kuohuttaa Milan Jaffin seksuaalirikostuomion jälkeen – miksi tuomioita kohtuullistetaan?

Lue myös:

    Uusimmat