Vesiliirto vaanii kuluneilla renkailla liikkuvia – muista tarkistaa urat

Leuto talvi ja lämmin kesä ovat kuluttaneet autojen renkaita normaalia enemmän. Ole siis tarkkana renkaiden kunnon kanssa.

Autojen renkaat ovat joutuneet tänä kesänä poikkeuksellisen lujille. Leudon talven ja pitkälle jatkuneen nastakauden jäljiltä tienpinnat olivat alkukesästä tavallistakin karkeampia. Sen jälkeen tulivat helteet, jotka nostivat renkaiden lämpöä ja lisäsivät renkaiden kulumista. Ja lopulta saapuivat rankkasateet, jolloin vesiliirto on päässyt yllättämään monet loppuun ajetuilla kesärenkailla.

Jokasyksyisissä rengasratsioissa on ilmennyt, että autoilijat ajavat renkaansa useimmiten huomaamattaan kehnoon kuntoon. Huonoilla renkailla ajavista vain joka neljäs tiedostaa renkaidensa kunnon. Kampanjapäällikkö Risto Keskiruokanen Autonrengasliitosta kantaa huolta välinpitämättömyydestä

– Vain autonsa ja renkaansa tunteva kuljettaja pystyy säätämään tilannenopeuden ja turvavälin vallitsevan kelin mukaiseksi.

Urasyvyydet tarkistettiin viimeksi keväällä

Autonrengasliiton kuluttajakyselyn mukaan autoilijat kyyristyvät harvoin renkaidensa äärelle. 60 prosenttia tarkistaa renkaidensa urasyvyyden vain keväällä ja syksyllä renkaanvaihdon yhteydessä. Kuukausittain renkaitaan syynää vain joka kahdeskymmenes kuski. Rengaspaineita seurataan hieman tiiviimmin, mutta vain joka seitsemäs tarkistaa paineet vähintään kuukausittain suosituksen mukaisesti.

Tutkimus toteutettiin YouGov Finlandin kuluttajapaneelissa helmikuussa 2014 Autonrengasliiton toimeksiannosta. Kyselyyn osallistui 1 023 suomalaisautoilijaa, jotka vastasivat taloudessaan rengasasioista. 

Huonokuntoiset renkaat yleisin rengasriski

Renkaat ovat suurin ajoneuvoon liittyvä riskitekijä liikenteessä. Tutkijalautakuntien mukaan renkaat ovat riskitekijänä joka seitsemännessä henkilö- tai pakettiauton aiheuttamassa kuolonkolarissa. Huonokuntoiset renkaat ovat yleisin renkaisiin liittyvä riskitekijä. Lisäksi tutkijalautakunnat ovat kiinnittäneet huomiota sopimattomaan rengastukseen, vääriin rengaspaineisiin ja muihin rengasriskeihin. 

Henkilö- ja pakettiautoilla on aiheutettu 2000-luvulla yhteensä 2 830 kuolonkolaria, joista 414 tapaukseen liittyy jokin rengasriski. Rengasonnettomuuksissa kuoli 494 ja vammautui vakavasti 164 henkilöä. Tiedot ilmenevät Liikennevakuutuskeskuksen onnettomuustietokannasta 2000-2012.

Rengasratsiat käynnistyvät ensi viikolla

Viime syksyn rengasratsioissa noin joka viidennessä autossa oli alla huonokuntoiset renkaat. Taloudellisen epävarmuuden ja renkaille raastavan kesäkauden myötä rengasturvallisuus on vaakalaudalla.

– Kaikki merkit viittaavat siihen, että kesärenkaiden syyskunto on romahtamassa. Surkea tilanne tulee valitettavan monille puskan takaa, Keskiruokanen ennakoi.

Tämän syksyn Rengasratsia-turvallisuuskampanja järjestetään 8.9.-12.9. perinteiseen tapaan. Yhden välivuoden jälkeen rengasratsioita järjestetään tien päällä laajasti koko maassa. Samalla kerätään seurantatietoa henkilö- ja pakettiautojen renkaiden kuntokehityksestä. 

Lue myös:

    Uusimmat