Vesa osti 150 000 euroa maksaneen matkalipun avaruuteen yli kymmenen vuotta sitten – näin hän suhtautuu pian koittavaan matkaan

Lomalle raketilla? Tätä on avaruusmatkailu nyt ja tulevaisuudessa 9:07
Vesa Heilala vieraili Huomenta Suomessa ja kertoi muun muassa siitä, pelottaako lähestyvä avaruuslento.

Jo lapsuudesta saakka avaruusmatkasta haaveillut Vesa Heilala odottaa tulevaa avaruusmatkaansa kuin kuuta nousevaa. Heilalan 150 000 euron matkalipun ostamisesta on kulunut 13 vuotta, mutta usko matkaan elää edelleen vahvana.

Keskiviikkona Huomenta Suomessa vieraillut Heilala kertoo olevansa avaruusmatkaa operoivan Virgin Galactican lennolla numero 35. Tai ainakin lähellä sitä.

Miehen mukaan tähän mennessä Virgin Galactica on ampaissut avaruuteen kolme lähtöä. Hänen ystävänsä on lähdössä avaruuteen kahden viikon kuluttua.

Maallikon korvaan matka avaruuteen kuulostaa pitkältä, mutta lento kestää noin kaksi tuntia. Painottomassa tilassa ollaan Heilalan mukaan noin viisi minuuttia.

Samaan avaruusrakettiin mahtuu 4 – 5 henkilöä.

Vaikka raketin ikkunasta katsottuna ympärillä näkyy pelkkää mustaa avaruutta, niin Heilala ei usko, että viisiminuuttinen tulee käymään tylsäksi.

– He, jotka avaruudessa ovat käyneet, ovat sanoneet, ettei ole yhtä mustaa paikkaa kuin avaruus. Raketissa on 18 ikkunaa, joten luultavasti katselen maapalloa.

Heilala on ottanut avaruuteen matkustamisesta selvää sekä kartoittanut mahdollisia riskejä. Hän on kokenut painottoman tilan ja G-voimat sekä keskustellut insinöörien kanssa avaruusteknologiasta.

Hän uskoo vakaasti siihen, että turvallisuus on otettu ensisijaisesti huomioon matkassa.

– Uskon siihen, että he haluavat laittaa ihmisiä turvallisesti avaruuteen ja takaisin.

Heilala arvioi, että hänen avaruusmatkansa on toteutumassa loppuvuonna 2024 tai vuoden 2025 puolella.

Lennon onnistuminen olisi merkittävä hetki 56-vuotiaalle Heilalalle, josta saattaisi tulla ensimmäinen suomalaissiviili avaruudessa.

Voiko avaruusmatkailusta tulla yksi tulevaisuuden trendeistä? Millaisia ympäristöhaittoja avaruusmatkailu aiheuttaa? Kuuntele haastattelu jutun alussa olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat