Suomalainen avaruusturisti matkastaan: Ei tarvitse olla yli-ihminen

Vesa Heilala kertoo haaveilleensa avaruusmatkasta lapsesta saakka.

Heilalan lapsuudenunelma toteutuu todennäköisesti vuonna 2012, jolloin 43-vuotias kauppatieteiden maisteri matkustaa Sir Richard Bransonin omistamalla SpaceShipTwo-sukkulalla, jonka emoalus Eve nostaa ensin 15 kilometrin korkeuteen.

Saavutetussa korkeudessa sukkula irrotetaan emoaluksesta, sen moottorit käynnistetään ja se nousee noin 90 sekunnissa 110 kilometrin korkeuteen.

– Olen lukenut lapsena paljon kirjoja ja sarjakuvia avaruudesta ja muistan lapsuudessa nähneeni Star Trek -tv-sarjan jaksoja. Ehkä tässä on kysymys samasta asiasta, kuin siinä, että osa ihmisistä hiihtää pohjoisnavalle ja osa kiipeää Mount Everestille, eli halu päästä sellaiseen paikkaa, jossa kovin moni ihminen ei ole käynyt, Heilala kertoo Viihdeuutisille.

Halpaa lystiä avaruuteen matkustaminen ei ole, sillä kokonaiskustannukset ovat 200 000 dollaria eli noin 155 000 euroa.

– Unelmilla on hintansa, joillain se on kesämökki, minulla se on tämä matka. Mielessä olisi saada sponsoreita matkalle, mutta jos näin ei käy, niin sittenhän kaikki on maksettava omasta pussista.

Heilala kertoo, että iän lisäksi varsinaisia pääsyvaatimuksia avaruuteen haluaville ei ole.

– Ikää pitää olla 18 vuotta ja luulisin, että sydänvika saattaa estää matkan, mutta muuten riittää kunhan on perusterve. Ei tämä ole mitään yli-ihmisen homma.

Harrastuksikseen Heilala luettelee kotisivuillaan muun muassa mokkapalat, moottoripyöräilyn sekä matkailun.

– Eksoottisin paikka tähän mennessä on ollut Mongolia, jossa olin vuonna 2006 kolme viikkoa kestäneellä hevosvaelluksella.

Vesa Heilalan avaruusmatkan etenemistä voit seurata hänenkotisivuiltaan.

(MTV3–MIKKO KORMILAINEN)

Lue myös:

    Uusimmat