Mainos

Suomalainen avaruusturisti odottanut lentoaan jo neljä vuotta

Vesa Heilala varasi lennon Virgin Galacticin lennolle avaruuteen jo vuonna 2010. Nyt, neljä vuotta myöhemmin, Heilala odottaa yhä 2,5 tuntista avaruuslentoaan.

Lento on lykkääntynyt Vesa Heilalan mukaan nyt kolme vuotta siitä, mitä hänelle matkan ostaessaan annettiin ymmärtää.

– Minä kun en voi raketin rakentamiseen ja testaukseen vaikuttaa, niin minä tässä odottelen ja elän normaalia elämää, tuleva astronautti veistelee.

Kovin pahoillaan hän ei ole, vaikka onkin joutunut lentoa odottamaan kauemmin kuin alun perin suunnitteli. Päinvastoin, hän on ollut kovin tyytyväinen myös itse avaruusmatkan odotukseen.

– Yksi ehkä isoin ja hauskin asia ovat olleet vuotuiset tapaamiset matkan ostaneiden kesken. Vuoden 2011 tapaaminen oli avaruuslentokentällä New Mexicossa, vuoden 2012 tapaaminen Lontoossa lentonäytöksessä ja viime vuonna kävin tutustumassa rakettitehtaaseen Los Angelesissa, Heilala kertaa.

Virgin Galactic on pitänyt tulevat avaruusmatkaajat hyvin ajan tasalla kaikenlaisilla tapaamisilla ja tapahtumilla, joihin matkan lunastaneet on kutsuttu.

– Lisäksi meillä on suljettu Facebook-ryhmä Spacebook, jossa on Virgin Galacticin henkilökuntaa ja matkalle lähtijät. Sieltä löytyy myös päivittäin isoa tai pientä uutista asiasta, Heilala kertoo.

150 000 euron laina lentoa varten

Heilala maksoi matkastaan omien sanojensa mukaan 151 000 euroa, jota varten hän otti pankkilainan.

– Kyllä tuohon (lainaan) varmaan 5-10 vuotta menee ennen kuin saan sen maksettua. Maksan sitä koko ajan pois samalla tavalla kuin joku maksaa asuntolainaansa.

Tällä hetkellä avaruuteen pääsee 250 000 dollarilla, joka on noin 180 000 euroa.

– Matkan ostaneilla on olemassa takuu, joten rahat voi saada takaisin, mikäli matka ei jostain syystä toteudukaan. Niin en kuitenkaan usko, että käy, vakuuttaa STM:n viestintäpäällikkö Tuulia Taipale. STM on ainut matkatoimisto Suomessa, joka jälleen myy matkoja Virgin Galacticin avaruuslennolle.

Taipaleen mukaan Virgin Galactic on ollut kovin epämääräinen ensimmäisten matkojen ajankohdasta, sillä se on halunnut testata laitteita ja varmistaa rauhassa, että kaikki on varmasti hyvin.

– Testit jatkuvat edelleen ja viimeksi tammikuussa Virgin Galactic julkaisi testeissä saavuttamiaan tuloksia. He ovat esimerkiksi tehneet kolmannen ääntä nopeamman testilennon ja testanneet rakettimoottoreita.

Näillä näkymin ensimmäiset matkustajalennot saattavat tapahtua vuoden vaihteessa. Mitään varmaa päivämäärää ei ole kuitenkaan julkaistu.

Neljän suomalaisen lisäksi avaruuteen halajaa myös monta julkimoa. Esimerkiksi Ashton Kutcher on 500. avaruuspaikkansa lunastanut avaruusturisti. Myös Leonardo DiCaprion on huhuttu singahtavan tähtitaivaalle Virgin Galacticin siivittämänä, ja Lady Gaga haluaa avaruuteen laulamaan.

– Kyllä tietysti pitää olla pieni annos hulluutta, jos tuommoiseen hommaan lähtee, eli sopii hyvin minun mielenlaadulleni, Heilala naureskelee.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.