Vertailu: Vuoden auto helisemässä, kun vastaan asettuu uusi Audi A4

Uusi Audi A4 korotti panoksia saksalaisten dominoimassa alemmassa laatuluokassa. Volkswagen halajaa tähän ryhmään Passatilla. Edessä on totuuden hetki.

VERTAILUAUTOT

Audi A4 Avant 3.0 TDI quattro
Hinta alk. 67 264 €
272 hv/0-100 km/h 5,6 s
testikulutus 7,7 l/100 km
Uusi A4 on hengästyttävän hyvä tuote – etenkin upea 3-litrainen turbodiesel keulallaan. Laatuluokan farmarit ovat enemmänkin lifestyle-tuotteita kuin kuormajuhtia, mutta tämä ei päde A4:ään. Ja vetotapana on tietenkin quattro.

VW Passat Variant 2.0 TDI BMT 4Motion
Hinta alk. 55 898 €
240 hv/0-100 km/h 6,3 s
testikulutus 7,3 l/100 km
Vuoden 2015 autoksi valittu Passat on todistanut useammassa vertailussa olevansa erinomainen auto. Edeltäjästä kasvaneet tilat, mukavuus ja laatuvaikutelma vakuuttavat. Dieselmalliston huipulta löytyy nelivetoinen ja 240-hevosvoimainen nelosdiesel.

TILAT

Audi A4 Avant
Audin ohjaamosta huokuu laatu ja ylellisyys. Käsi koskee vain hienoja materiaaleja. A4 Avantin mitat (pituus 4 725 mm, leveys 1 842 mm ja korkeus 1 434 mm) eivät ole muuttuneet juuri sen edeltäjästä, mutta uuden pohjalevyn myötä auton sisälle on saatu raivattua enemmän tilaa. Tämä tuntuu selvästi takapenkillä. Farkku-A4:n tavaratila ilmaisee myös kunnioitettavat 505 litraa, ja kontti laajenee aina 1 510 litraan.

VW Passat
Aika lailla A4:n kokoisen (pituus 4 767 mm, leveys 1 832 mm ja korkeus 1 462 mm) Passatin ohjaamo on laadukkaan oloinen muttei pärjää vertailussa A4:lle. Passatin kabiini on kuitenkin toimivampi kokonaisuus: ergonomia on kohdallaan, ja auton lukuisia avustavia järjestelmiä on helpompi käyttää. Passatin 650-litrainen tavaratila jättää Audin helposti varjoonsa, ja tila venyy vielä 1 780-litraiseksi. Myös takatiloissa Passat vetää selvästi pidemmän korren.

AJETTAVUUS

Audi A4 Avant
A4 on rauhaa rakastavan auto. Se on äärettömän hiljainen; ero Passatiin on selvä niin korvilla kuultuna kuin mittareilla mitattunakin. Audi on kaksikosta selvästi dynaamisempi, osittain sen jäykemmän urheilualustan vuoksi. Tämä näkyy etenkin käsittelyradalla, jossa VW putoaa heti Audin kyydistä. Audi on selvästi ketterämpi ja tasapainoisempi kokonaisuus. Moottorin pieni tehoero vaikuttaa toki myös aikaeroon, mutta suurempi vaikutus on autojen maksimiväännöissä. Audi hyötyy selvästi sylinteriylivoimastaan. Se maksaa tästä tosin korkeamman hinnan huoltamolla pysähdyttäessä.

VW Passat
Molemmissa vertailuautoissa oli mukautuva jousitus, mutta Passatin alakerta tarjoaa aavistuksen mukavammat kyydit. Se on paremmin tasalla etenkin terävissä töyssyissä. Radalla kuljettaja toivoisi molempien autojen ohjaukseen enemmän tuntoa, Passatiin vähän enemmän kuin Audiin. Kulutuksia vertailtaessa on huomion arvoista se, että Audi ilmoittaa A4:lle alemman keskikulutuslukeman kuin VW, mutta todellisuudessa VW on taloudellisempi.

TEKNIIKKA JA MITTAUSTULOKSET

TUOMIO

1. Audi A4 Avant, 2756 pistettä
Audi nousee voittajaksi ennen kaikkea ajo-ominaisuuksiensa ansiosta. Se on kaksikosta selvästi urheilullisempi ja parempi ajettava. Myös suorituskyvyssä A4 on Passatia vahvempi, mutta Passat on taloudellisempi.

2. VW Passat, 2748 pistettä
Passat pistää A4:n todella tiukoille. VW:n laatuvaikutelma ja ergonomia eivät häpeä Audin rinnalta, ja tilaa tarvitsevalla Passat on selvä vaihtoehto. Passat pärjää A4:lle myös mukavuudessa.

PISTEET

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja