Verotuksen kotitalousvähennys

Yhdessä Asuntomarkkinat jaksossa mainittiin remontointia tekevälle kuuluvasta "verosta", jonka remontoija saisi takaisin remontin valmistuttua. Kuitenkin enintään 5000 vanhaa markkaa per/ hlö? Saisinko vielä hieman tarkennusta asiaan? Kuinka toimia, mistään muualta ei tunnu löytyvän tietoa asiasta.
t.Annika

Kiitoksia kysymyksestä, joka on juuri nyt ajankohtainen ja kiireesti. Jos tälle vuodelle haluaa hyödyntää verovähennyksen, on työ tilattava vielä mieluiten syyskuun aikana, viimeistään lokakuun alkupuolella. Muutoin ei kunnon ammattilaista ehdi tälle vuodelle töihin saada.

Ideana on, että valtiovalta tukee koteja niiden ylläpidossa ja kunnostuksessa antamalla ulkopuolelta ostettavasta työstä vähennysoikeuden tuloverosta (palkka ja eläke). Vähennys tehdään suoraan verosta, joten se on puhdasta aitoa rahaa. Remontti voi kohdistua joko varsinaiseen asuntoon tai kesäasuntoon. Omistussuhteella ei ole merkitystä eli vähennysoikeus koskee myös vuokralaista, kun hän itse maksaa remontin. Sijoitusasuntoon ei tätä tukea saa, sitä varten on toinen laki.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että ensin tehdään työ ja se maksetaan. Maksukuitin ja työn tekijältä saadun selvityksen kanssa mennään verotoimistoon hakemaan vähennystodistus. Tämä viedään työnantajalle, joka pidättää seuraavasta palkasta ilmoitettua määrää vähemmän veroa. Eli vähennyksen määrän suuruinen raha ei menekään verottajalle vaan omalle tilillesi. Nyt suurin vähennysmäärä on 900 euroa /palkansaaja ja omavastuu 100 euroa. Näin 40%:n mukaan 2.500 euron työstä saa maksimivähennyksen. Vähennys kohdistuu sen vuoden tuloon, jolloin työ on maksettu.

Jos itse palkkaat työntekijän eli maksat palkan, vakuutukset ja sosiaaliturvamaksut, voit vähentää ainoastaan tuon jälkimmäisen. Jos ostat työn palveluna alan yritykseltä, voi hakea vähennystä, joka on tuo mainitsemasi määrä vähennettynä omavastuuosuudella. Jos taloudessa asuu kaksi palkansaajaa (puolisot), voi vähennyksen jakaa molemmille eli saada tuplapotti.

Nyt vuoden vaihteessa voi hieman taktikoida eli tehdä suurempaa remonttia kuin ehkä alun perin oli tarkoitus. Kun yksi osa työstä tehdään vanhan vuoden puolella ja uuden vuoden puolella työ kohdistuu toiseen tilaan eli on selvästi erillinen hanke, voi saada jo jättipotin eli yhteensä 3.600 euroa.

Tekijän valinnassa tulee olla tarkkana. Minkä tahansa tekijän työstä vähennystä ei saa. Ensinnäkin tekijän tulee olla yritys. Sen tulee kuulua ennakkoperintärekisteriin, laskutus arvonlisäverollinen 22%, työhön ei sisälly korjausavustuksia, työllistämistukea eikä työmarkkinatukea ja lisäksi yrityksen tulee vakuuttaa ettei laskuun sisälly eräitä vähennyskelvottomia osuuksia. Varsinaisen tekemisen lisäksi tekijän tulee osata antaa kuluttajalle edellä mainitut tiedot verottajan edellyttämässä muodossa.

Terveisin Sakke

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja