Veroilmoitus palauttamatta? Vielä ehdit säästää tuhansia!

Verovähennysten tekemättä jättäminen voi viedä useita tuhansia euroja rahapussistasi. Katso, mitkä kaikki voit vähentää veroilmoituksessasi.

Palkansaajien ja eläkeläisten veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä on joko 8. tai 15. toukokuuta. Palautuspäivä on merkitty lomakkeelle.

Osa verovähennyksistä on muistettava vaatia itse. Esimerkiksi matka- ja kotitalousvähennykset voivat tuoda tuntuvia muutoksia veroilmoitukseen, joten älä hyväksy esitäytettyä veroilmoitusta sellaisenaan!

Kokosimme yhteen itsehuomoitavat verovähennykset. Muista, että veroilmoitus on palautettava joko 8. tai 15.toukokuuta, jos haluat tehdä verotukseesi muutoksia. Oikean palautuspäivän löydät veroilmoituksestasi.

Muista, että myös tulot on ilmoitettava verottajalle. Huolehdi, että veroilmoituksessasi näkyvät esimerkiksi vuokratulot ja arvopapereista saadut tulot.

Veroilmoituksen voit tehdä myös netissä osoitteessa www.vero.fi. Tänä vuonna verottaja ei lähetä enää liitteitä erikseen, vaan ne on itse tulostettava Verohallinnon internet-sivuilta.

Kotitalousvähennykset

Kotitalousvähennystä voi saada joko omaan, puolison, puolison vanhempien tai omien vanhempien käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa tehdystä kotitalous-, hoiva- tai hoitotyöstä. Myös asunnon kunnossapito- ja perusparannustyöt ovat vähennyskelpoisia. Tämän lisäksi vähennystä saa opastustyöstä, joka kohdistuu tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvien laitteiden asennus- ja kunnossapitotöihin, kuten vaikkapa langattoman internetin asennukseen.

Kotitalousvähennystä voi saada enintään vuodelta 2011 3 000 euroa ja sitä myönnetään vain silloin, kun summa ylittää 100 euroa. Vuonna 2012 kotitalousvähennys muuttuu siten, että sitä voi saada enintään 2 000 euroa. Vähennys lasketaan maksettavasta verosta.

Jos ostat vähennyskelpoisen työn yritykseltä vähennys on 60 prosenttia. Jos palkkaat itse henkilön, voit vähentää työstä 30 prosenttia.

Muista, että vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi saada yhteensä 6 000 euroa vähennyksiä.

Vuokratulot

Saadut vuokratulot lasketaan pääomatuloiksi, mutta vuokratuloista maksettavista veroista voi vähentää esimerkiksi yhtiövastikkeen.

Tulonhankkimisvelan korot

Tulonhankkimisvelan korot ovat vähennyskelpoisia. Niitä saat esimerkiksi sijoitusasuntoa varten otetusta lainasta ja pörssiosakkeiden koroista.

Sen sijaan henkilökohtaiseen käyttöön hankitun omaisuuden, kuten kesämökin, rahoittamisesta aiheutuvat korot eivät ole vähennyskelpoisia. Jos kuitenkin vuokraat mökkiä, voit vähentää siitä saadut korot tulonhankkimisvelan korkoina.

Matkakuluvähennys

Matkakuluvähennys unohtuu helposti, sillä se näkyy verokortissa mutta ei veroilmoituksessa.

Kodin ja työpaikan välisistä matkoista voi vähentää enintään 7 000 euroa, josta omavastuuosuus on 600 euroa. Kodin ja opiskelupaikan välisiä matkakuluja ei voi vähentää.

Vähennys lasketaan yleensä julkisen liikenteen käytön mukaan, mutta mikäli sitä ei ole tarjolla verottaja voi hyväksyä oman auton käytön.

Jos käytät julkista liikennettä matkakulujen määrään vaikuttavat työpäivien määrä, käytetty kulkuneuvo ja kulkuneuvon lippuhinnat. Ilmoita matkakulut toteutuneiden matkojen mukaan ja laske kulut halvimman lippuhinnan mukaisesti, vaikka olisit käyttänyt muuta lippua.

Työsuhdematkalippua käyttävä ilmoittaa vähennettäväksi ne matkakulut, jotka hän on itse maksanut. Huomioi, että työnantajasi on ilmoittanut verottajalle jo työsuhdematkalippusi osuuden sekä tuloihisi että vähennyksiisi, joten se näkyy esitäytetyssä veroilmoituksessasi.

Oman auton käyttäjä voi vähentää 0,25 euroa kilometriltä, kun työsuhdeautolla kulkeva voi vähentää 0,20 euroa kilometriltä. Moottoripyörällä kulkeva voi vähentää 0,09 euroa kilometriltä.

Muista, että myös pyörää käyttävä voi vähentää 80 euroa vuodessa työmatkoistaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat