Verohallinto: Marjat saa myydä verovapaasti - jos niitä ei poimi työkseen

Luonnonvaraisten marjojen myynnistä saatu tulo on verovapaata, jos marjat kerätään ravinnoksi ja myydään itse. Marjojen poiminnasta palkaksi saatu tulo on sen sijaan veronalaista. Myös viljellyistä marjoista, kuten mansikoista, saadusta tulosta on maksettava veroa.

Jokamiehen oikeudella poimittujen marjojen myynnistä saatu tulo on verovapaata, jos marjat myydään ravinnoksi tai lääkkeeksi.

- Verovapaus edellyttää, ettei marjoja ole jatkojalostettu eli esimerkiksi survottu, makeutettu tai pakastettu, verohallinnon ylitarkastaja Janne Myllymäki kertoo.

- Marjat täytyy myös myydä itse. Poimija voi myydä marjat vaikka torilla tai tienvarren levähdyspaikalla, kunhan toiminta on harrastelijamaista ja satunnaista. Marjat voi myös myydä verovapaasti suoraan myös ravintolalle tai tukkuostajalle, Myllymäki jatkaa.

Jos marjanpoimija on tehnyt poimimisesta työsopimuksen, keräämisestä maksettu korvaus on palkkaa, jota verotetaan ansiotulon veroprosentin mukaan. Palkanmaksajaa koskevat normaalit työnantajan velvoitteet. Jos marjanpoimija saa esimerkiksi ateriat ja majoituksen luontoisetuna, pitää tämä muistaa huomioida verotuksessa.

Suomeen ulkomailta tulleet marjanpoimijat ovat yleensä työsuhteessa. Poikkeuksena voivat olla luonnonvaraisten marjojen poimijat. Enintään kuusi kuukautta Suomessa olevan marjanpoimijan palkasta on maksettava lähdeveroa Suomeen. Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa asuvilla on mahdollisuus pyytää lähdeverokortin sijasta myös progressiivista verokorttia.

Viljeltyjen marjojen keräämisestä ja myynnistä saatu tulo on aina veronalaista. Verotettavaa tuloa on sekä itse kasvatettujen että muiden viljelemien marjojen keräämisestä ja myynnistä saatu tulo.

Lue myös:

    Uusimmat