Mainos

Verkkovirralla toimiva älypalovaroitin

Verkkovirralla toimivan älypalovaroittimen avulla voidaan ehkäistä suuri osa rikkoutuneiden sähkölaitteiden aiheuttamista tulipaloista. Kun varoitin havaitsee savun lisääntyvän huoneessa, se laukaisee vikavirtakytkimen, jolloin sähköt katkaistaan pistorasioista. Ne saadaan palautettua napsauttamalla taas vikavirtakytkimen vipu takaisin - tietysti vasta sen jälkeen, kun viallinen laite on ensin irrotettu verkosta.

Laite voi katkaista virran koko talosta tai vain tietyistä pistorasioista. Siksi on syytä pohtia ennen asennusta sähkömiehen kanssa, mikä on kulloinkin paras vaihtoehto. Yleensä valaistuksen annetaan pysyä päällä ja katkaistaan sähkö vain pistorasioista; silloin talosta nähdään poistua sankassakin savussa ja yön pimeydessä.

Ympäristöministeriö esittää, että tällaiset verkkovirralla varustetut palovaroittimet tulisivat ensi vuoden aikana pakollisiksi kaikkiin uudiskohteisiin; myös kerros- ja rivitaloihin. Sen osuus uudisrakennuksen kustannuksista on olemattoman pieni.

Myös vikavirtasuojaus tulee lisääntymään huomattavasti uudisrakentamisessa. Mikään ei kuitenkaan estä asentamasta sitä yhtä hyvin vanhoihin taloihin ja remonttikohteisiin. Silloin vain hankitaan palovaroitin ja sähkömies käy asentamassa vikavirtakytkimen sähköpääkeskukseen ja ottaa varoittimelle haaroituksen lähimmältä pistorasialta tai katossa olevasta jakorasiasta. Samaa johdinta pitkin ohjataan myös vikavirtakytkintä. Palovaroitin on luonnollisesti myös paristovarmennettu joko 5 vuoden tai 10 vuoden paristolla.

Tavallisen paristokäyttöisen palovaroittimen paristot on vaihdettava kerran vuodessa ja tarkistettava niiden kunto kerran kuukaudessa. Myös vikavirtakytkimien toiminta on testattava ajoittain ja sen voi tehdä oikein hyvin samalla kertaa.

Lisätietoja:
Fidepro Oy, Lahti, www.fidepro.fi

(JKA 13.12.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.