Verkkorikolliset veivät suomalaisilta viime vuonna yli 44 miljoonaa euroa

5 vinkkiä: Näin tunnistat huijauksen 0:48
Video: 5 vinkkiä: Näin tunnistat huijauksen

Pankit saivat pysäytettyä ja palautettua viime vuonna lähes 33 miljoonaa euroa huijareille menossa ollutta rahaa.

Digihuijausten määrä nousi reippaasti viime vuonna, kertoo Finanssiala. Sen pankeilta keräämistä tiedoista selviää, että suomalaisia yritettiin huijata viime vuonna lähes 77 miljoonan euron edestä. Edellisvuonna määrä oli vajaat 47 miljoonaa.

Pankit saivat pysäytettyä ja palautettua viime vuonna lähes 33 miljoonaa euroa huijareille menossa ollutta rahaa. Edeltävänä vuonna määrä oli reilut 14 miljoonaa.

Yhteensä suomalaiset menettivät verkkorikollisille viime vuonna yli 44 miljoonaa euroa.

Finanssialan mukaan eniten rahaa menetettiin sijoitushuijauksissa, joissa myös kasvu oli suurinta. Sijoitushuijauksiin meni Finanssialan mukaan runsaat 16 miljoonaa.

Sijoitushuijaukset ovat usein pitkäkestoisia ja saattavat kestää vuosia. Finanssialan mukaan sijoittajalle saatetaan aluksi maksaa myös tuottoa, jotta toiminta vaikuttaisi uskottavalta.

–  Kun uhri on todennut systeemin toimivaksi ja luotettavaksi ja ottaa 20  000 euron pikavipin lisäsijoitusta varten, ei varoja pystykään enää lunastamaan, Finanssiala ry:n petos- ja rikostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm kertoo tiedotteessa.

Finanssiala arvioi, että etenkin sijoitushuijauksissa pankkien tilastoista saatu luku on todennäköisesti vain jäävuoren huippu.

–  Sijoitushuijausten uhrit eivät usein ilmoita pankille tulleensa huijatuksi. Varsinainen huijaus tapahtuu toisinaan esimerkiksi kryptovaluuttojen välityspalveluiden kautta, jolloin se ei kantaudu pankkien tietoon. Sijoitushuijauksien todellinen määrä lienee siis vähintään kolminkertainen.

Lue myös:

    Uusimmat