Venäläislegenda hurjistui Kamila Valijevan dopingpannasta – kylmäävä julistus päättäjille

Venäläinen valmentajalegenda Tatjana Tarasova ei sulata taitoluistelija Kamila Valijevan saamaa dopingpannaa. Hän julistaa "suuria ongelmia" CAS:n eli Urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen välimiehille. 

CAS kertoi maanantaina asettaneensa venäläisen taitoluistelijan Kamila Valijevan neljän vuoden kilpailukieltoon dopingista. Kilpailukiellon katsotaan alkaneen 25.12.2021, jolloin Valijeva antoi kiellettyä ainetta trimetatsidiiniä sisältäneen dopingnäytteen.

Valijevan positiivinen näyte tuli ilmi Pekingin olympialaisten aikaan helmikuussa 2022. Taitoluistelun huippulupaus oli noissa kisoissa 15-vuotiaana voittamassa joukkuekilpailun olympiakultaa Venäjän olympiakomitean joukkueessa. Valijevan tulokset kuitenkin hylätään dopingpannan yhteydessä.

Venäjän antidopingtoimisto Rusada oli linjannut dopingkäryn vahingoksi eikä rangaissut Valijevaa. Maailman antidopingtoimisto Wada ja Kansainvälinen taitoluisteluliitto ISU veivät sen jälkeen asian CAS:n käsittelyyn, joka on nyt kertonut päätöksestään.

"Suuria ongelmia"

Wada kiitteli tiedotteessaan CAS:n päätöstä. Se luonnehti lasten dopingia "anteeksiantamattomaksi" ja vaati toimia alaikäisille dopingia järjestäneitä lääkäreitä, valmentajia ja muita tahoja vastaan.

Monia kymmeniä urheilijoita taitoluistelun arvokisavoittajiksi valmentanut venäläislegenda Tatjana Tarasova sen sijaan kuvaili Valijeva-päätöstä "epäreiluksi ja rumaksi" urheilijaa kohtaan.

– Näillä ihmisillä, jotka tekivät tällaisen päätöksen, tulee olemaan suuria ongelmia elämässään. Uskokaa minua. Antaa heidän odottaa, Valijeva sanoi kylmäävästi Match TV:lle.

– Tämä on uskomatonta epäoikeudenmukaisuutta lasta kohtaan.

Tarasova puhisi uutistoimisto Tassille, että Valijeva olisi joutunut kärsimään Venäjä-vihasta.

Venäjän presidentin tiedottaja Dmitri Peskov puolestaan sanoi, että päätös olisi ollut "politisoitunut". Peskovin mukaan Venäjä on valittamassa päätöksestä.

– Meidän on suojeltava urheilijoidemme etuja loppuun saakka, Peskov kommentoi.

CAS:n mukaan Valijeva-päätös on "lopullinen ja sitova", mutta siitä on mahdollisuus valittaa 30 kuukauden päivän kuluessa Sveitsin korkeimpaan oikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat