Venäläisille luvassa kylmää kohtelua – sodan nähnyt pelaaja avautui suurturnauksessa: "Se ei ole inhimillistä"

Ukrainalainen tennispelaaja Marta Kostyuk ei aio ojentaa kättään venäläis- ja valkovenäläispelaajille. 

Kiovasta kotoisin oleva Kostyuk, 20, synnytti otsikoita viime vuonna, kun hän kieltäytyi kättelemästä valkovenäläistä tähtivastustajaansa Victoria Azarenkaa U.S. Openissa. 

Valko-Venäjä on tukenut Venäjää tämän hyökkäyksessä Ukrainaan. Venäjän hyökkäyssota on kestänyt vajaan vuoden. 

Kostyuk, joka on Ukrainan kakkospelaaja, puhui tilanteesta voitettuaan avausottelunsa Australian avointen naisten kaksinpelissä maanantaina. Hän kokee, etteivät venäläis- ja valkovenäläispelaajat ole tehneet tarpeeksi tuomitakseen sodan. 

– En ole muuttunut sodan ja kaiken tenniskiertueella tapahtuvan suhteen. Ihmiset, jotka vain sanovat, etteivät he halua sotaa, saavat meidät (ukrainalaiset) näyttämään siltä, että me haluamme sotaa, maailmanlistan 61. sijalla oleva Kostyuk kommentoi Reutersille. 

– Se on selvää, ettemme mekään halua sotaa.  

Grand Slam -turnauksista ainoastaan Wimbledon on kieltänyt venäläis- ja valkovenäläispelaajien osallistumisen. Australiassa he saavat pelata ilman maatunnuksiaan. 

– Niillä, jotka kertovat mielipiteensä suoraan, on mielestäni oikeus pelata kiertueella, mutta niillä, jotka eivät...mielestäni se ei ole inhimillistä. 

– En oikeastaan puhu kenellekään. Tuskin edes tervehdin heitä, Kostyuk totesi venäläis- ja valkovenäläispelaajista.  

Valtaosa Kostyukin perheestä asuu edelleen venäläispommien runtelemassa Kiovassa. Hän vieraili kotikaupungissaan viime lokakuussa ja poistui vain muutamaa päivää ennen erästä ohjusiskua. 

Hän on tiuhaan yhteydessä läheisiinsä. Usko Ukrainan voittoon on vahva. 

– En usko, että meillä olisi edes mahdollisuutta, jos emme ajattelisi näin. Se vain vie aikaa ja ikävä kyllä myös paljon menetyksiä ja ihmishenkiä, myös viattomia uhreja. 

1:50
Syksystä alkanut Ukrainan aloite ohjaa yhä sotaa – häämöttääkö sodan loppu?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja