Mainos

Venäläinen lentotukialus lähtee Syyriasta – kalustoa vähennetään Putinin päätöksellä

2:06

Venäjän armeija ilmoitti perjantaina aloittavansa kaluston vetämisen pois Syyriasta. Ensimmäisenä lähtee lentotukialus Amiraali Kuznetsov hävittäjineen, kertoivat venäläiset uutistoimistot perjantaina viitaten sotilaslähteisiin.

Asevoimien komentajan Valeri Gerasimovin mukaan kalustoa vähennetään presidentti Vladimir Putinin viime vuoden lopussa tekemän päätöksen mukaan.

Syyriassa olevien venäläisjoukkojen johtoon kuuluvan Andrei Kartapolovin mukaan Venäjälle jää vielä riittävästi hävittäjiä Syyriaan tämän jälkeenkin.

– Lentotukialukselle asetetut tehtävät tämän sotilastehtävän aikana ovat tulleet täytetyiksi, kiteytti Kartapolov.

Amiraali Kuznetsoville marraskuussa alkanut komennus Välimerelle on ollut kaikkea muuta kuin menestys, sillä lentotukialukselle on sattunut koko joukko noloja onnettomuuksia, joista pahimpana kahden aluksen kannelle laskeutumassa olleen hävittäjän suistuminen mereen.

Tulitauko rakoilee 

Venäjä aloitti ilmaiskut Syyriassa syyskuussa 2015. Kalustoa piti vetää pois maasta jo viime vuoden maaliskuussa, mutta taistelujen kiihtymisen jälkeen siitä luovuttiin. 

Syyriassa on voimassa hauras tulitauko. Aseleponeuvottelujen on määrä alkaa Astanassa Kazakstanissa tässä kuussa, mutta YK on varoittanut, että toistuvat tulitaukorikkomukset vaarantavat niiden onnistumisen.

Muun muassa Syyrian pääkaupungin lähellä Wadi Baradan kapinallisalueella on käyty kiivaita taisteluja. Syyrian koneet pudottivat alueelle perjantaina kymmenkunta tynnyripommia.

Seudulla sijaitsee tärkeä vedenottamo, joka ei ole ollut toiminnassa sitten joulukuun 22. päivän, mikä on vaikeuttanut 5,5 miljoonan ihmisen vesihuoltoa.

Alue on Fateh al-Sham -kapinallisten hallussa, jotka aikaisemmin tunnettiin al-Nusran rintamana. Ryhmä on ollut kytköksissä al-Qaida-verkostoon ja on listattu kansainväliselle terroristiryhmittymien listalle.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.