Venäjän Karjalan moottoritiehankkeen aitoudesta erimielisyyttä – "Tehty vasta kirjoituspöytätyötä"

Vuonna 2016, pari vuotta epäilyttävänä pidettyjen rahansiirtojen jälkeen, poliisin tutkinnassa selvitettiin Venäjän Karjalan moottoritiehankkeen aitoutta.

Viranomaiset kuulustelivat moottoritiehankkeesta venäläistä virkamiestä, joka toimii Karjalan tasavallan taloudellisen kehityksen ministeriön investointipolitiikan osaston pääasiantuntijana.

Miehen mukaan Karjalassa pidettiin 2013 virastojen välisen komitean kokous, jossa oli mukana syyttäjänkin mainitsema Luoteis-Venäjän kehitysväylä -yhtiö.

– Yhtiö suunnitteli toteuttavansa investointiprojektin koskien maksullisen ja erittäin turvallisen moottoritien rakentamista ja käyttöä ja oli valmis sijoittamaan projektiin omia sekä venäläisiltä ja ulkomaisilta rahastoilta ja pankeilta hankittuja varoja, mies sanoi.

Hänen mukaansa yhtiö esitteli suomalaisfirman projektin pääurakoitsijaksi ja paikalla oli myös toinen syytettyinä olleista virolaismiehistä. Sopimuksen allekirjoittivat kehitysyhtiön toimitusjohtaja ja Karjalan tasavallan tuolloinen kuvernööri Aleksandr Hudilainen.

Mitään merkkejä tiehankkeesta ei kuitenkaan virkamiehen mukaan vuonna 2016 ollut näkyvissä.

– Tähän mennessä mitään töitä, jotka liittyvät moottoritien ja tiepalvelujen rakentamiseen, ei ole käynnissä. Hankkeeseen liittyviä rahavaroja ei Karjalan tasavallan budjettiin ole tullut. Karjalan tasavallan budjetista ei hankkeeseen ole myönnetty rahavaroja, mies sanoi.

Vanhempi käräjillä syytettynä olleista virolaismiehistä kertoi tämän vuoden heinäkuussa oikeuteen toimittamassaan vastauksessa, että hanke toteutetaan elinkaarihankkeena yksityisellä rahoituksella, joka ei näy Karjalan tasavallan budjetissa.

Miehen mukaan projektissa on tehty vasta kirjoituspöytätyötä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja