USA myy lähes sata Apache-rynnäkköhelikopteria Ukrainan tärkeälle tukijamaalle Puolalle – MTV seurasi sotaa

MTV Tshernihivissä: Ainakin 100 loukkaantunut Venäjän iskussa, useita kuoli 1:58
Videolla toimittaja Niko Nurminen kertoo ja näyttää, millaisia tuhoja Tshernihivin isku sai aikaan ja miten voimakas se oli.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 21. elokuuta 2023. Tiistain seuranta löytyy täältä.

Tiistain seuranta löytyy täältä

22.50: USA myy noin 100 Apache-rynnäkköhelikopteria Puolaan

Yhdysvallat on hyväksynyt liki sadan Apache-rynnäkköhelikopterin myynnin Puolaan. Puola kuuluu Ukrainan tärkeisiin tukijoihin sodassa Venäjää vastaan.

Ulkoministeriö kertoo ilmoittaneensa kongressille hyväksyvänsä Puolan pyytämän 96 rynnäkköhelikopterin myynnin. Kaupan arvo on noin 12 miljardia dollaria.

20.54: BBC: Ukrainalaisdrone tuhosi väitetysti Venäjän supersoonisen pommikoneen

Venäjän lippulaivaksikin kuvailtu pitkän matkan Tupolev Tu-22 -pommituskone on väitetysti tuhoutunut Ukrainan droneiskussa maanantaina, kertoo BBC.

Sosiaalisessa mediassa julkaistuissa kuvissa, jotka BBC Verify on analysoinut ja todennut uskottaviksi, näkyy ilmeisesti Tupolev Tu-22 tulessa Soltsyn lentotukikohdassa noin 650 kilometrin päässä Ukrainan rajalta.

Venäjän puolustusministeriön lausunnon mukaan kopterityyppinen drone iski "sotilaslentokentälle Novgorodin alueella", mikä vastaa Soltsyn lentotukikohdan sijaintia. Ministeriön lausunnossa sanotaan yhden lentokoneen vaurioituneen.

Ukraina ei ole kommentoinut tapausta.

Jos yllä oleva linkki ei näy, voit katsoa kuvan täältä.

Tupolev Tu-22 voi kulkea kaksi kertaa äänen nopeudella, ja Venäjä on käyttänyt konetyyppiä laajasti hyökkäyksissä ukrainalaiskaupunkeihin.

Vaikka yhden lentokoneen tuhoutumisella on vain vähän vaikutusta Venäjän koko kapasiteettiin, operaatio kuvastaa Ukrainan kasvanutta kykyä hyökätä kohteisiin syvällä Venäjän alueella, BBC kirjoittaa.

20.51: Paavi Franciscus ja Yhdysvaltain asevoimien komentaja puhuivat rauhasta Vatikaanissa

Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley on tavannut paavi Franciscuksen Vatikaanissa tänään. He keskustelivat Reutersin Ukrainan sodasta ja toiveista saada rauha jo puolitoista vuotta kestäneessä sodassa.

Useissa Euroopan maissa vieraileva katolilainen kenraali sanoi paavin olevan syvästi huolissaan tilanteesta.

Milley on kampanjoinut Ukrainalle toimitettavan aseavun puolesta Yhdysvalloissa.

Paavi Franciscus on tuominnut kansainvälisen asekaupan yleisesti, mutta sanoi viime vuonna olevan moraalisesti oikeutettua, että valtiot toimittavat aseita Ukrainaan auttaakseen maata puolustautumaan Venäjän hyökkäystä vastaan.

20.41: Kreikka tarjoutunut kouluttamaan ukrainalaislentäjiä F-16-hävittäjien ohjaimiin

Kreikka on tarjoutunut kouluttamaan ukrainalaisia lentäjiä F-16-hävittäjiä varten, kertoo Kreikassa tänään vieraileva Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi

Tanska ja Alankomaat ilmoittivat eilen sunnuntaina toimittavansa ensimmäiset F-16-koneet Ukrainaan.

– Tänään saimme aikaiseksi tärkeän tuloksen liittoumassa. Kreikka osallistuu lentäjiemme kouluttamiseen F-16:lle. Olen kiitollinen tästä ehdotuksesta, Zelenskyi sanoi yhdessä Kreikan pääministerin Kyriakos Mitsotakisin kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa Ateenassa.

Zelenskyi ei kertonut yksityiskohtia koulutusohjelmasta. Yhdentoista maan liittouman virkamiehet ovat sanoneet, että F-16-koulutus järjestetään Tanskassa ja Romaniassa.

Liittoumaan kuuluvien maiden on tarkoitus aloittaa lentäjien koulutus jo tässä kuussa, ja viranomaiset toivovat heidän olevan valmiita lentämään koneita ensi vuoden alussa.

Zelenskyi on tavannut Kreikassa muun muassa maan presidentin Kyriakos Mitsotakisin. Seuraavaksi vuorossa on yhteinen illallinen, jolle osallistuu myös Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sekä Balkanin maiden johtajia.

Zelenskyi saapui Kreikkaan Tanskasta. Zelenskyi kertoi siellä uskovansa siihen, että Ukraina voi lopettaa Venäjän hyökkäyksen luvattujen F-16-hävittäjien ansiosta.

Tekstiä päivitetty kello 21.04.

19.37: Zelenskyi vierailulla Kreikassa – tapaa EU-johtajia 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailee parhaillaan Ateenassa. Hän on tavannut Kreikan pääministerin Kyriakos Mitsotakisin, kertoo Reuters.

Pääministerin toimiston mukaan valtionpäämiehet antavat lausunnot lehdistölle tapaamisen jälkeen. Zelenskyi osallistuu myös pääministerin isännöimälle epäviralliselle illalliselle, jossa on mukana läntisen Balkanin johtajia. Lisäksi paikalla ovat Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sekä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

(Reuters)

17.03: Orpo: Suomi tarvitsee Hornetit oman ilmatilansa puolustamiseen

Pääministeri Petteri Orpokommentoi suurlähettiläspäivillä hävittäjien toimittamista Ukrainalle. Tiedotustilaisuudessa esiin noussut kysymys liittyi Tanskan ja Hollannin ilmoitukseen, että ne aikovat toimittaa Ukrainalle F-16-hävittäjiä. 

Orpon mukaan keskustelu vastaavanlaisista toimista Suomessa on "loppuun käsitelty".

– Se perusta ei ole hävinnyt mihinkään, että me tarvitsemme Hornetit Suomen ilmatilan puolustamiseen – ja tänä päivänä osana Naton yhteistä ilmapuolustusta ja valvontaa. Kun ne alkavat vapautumaan ja F-35-hävittäjiä alkaa Suomeen tulla, ne (Hornetit) ovat kuitenkin käyttöikänsä päässä. Siksi me emme pysty nyt Hornetien kanssa tähän osallistumaan, Orpo selittää.

Orpon mukaan on selvää, että Suomi jatkaa Ukrainan sotilaallista tukemista kaikilla muilla tavoilla.

– Varmasti seuraavat apupaketit ovat jo pöydillä pohdinnassa.

15.39: Länsi varautuu nyt siihen, että sota Ukrainassa voi kestää vuosia

Tanskan ja Hollannin aikeet luovuttaa Ukrainalle hävittäjiä kertovat siitä, että länsimaat varautuvat pitkittyvään sotaan Ukrainassa, arvioi Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija, sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö STT:lle.

– Nyt puhutaan siitä, että sota voi kestää hyvinkin useita vuosia. Tässä tilanteessa ruvetaan katsomaan tukea pitkäaikaisemmin.

Tanska antaa Ukrainalle yhteensä 19 F-16-hävittäjää, kertoi Tanskan pääministeri Mette Frederiksen viikonloppuna. Niistä kuusi toimitetaan Ukrainaan uudenvuoden tienoilla, kahdeksan konetta ensi vuonna ja viisi vuonna 2025.

– Tässä on hyvä erottaa nykyhetki ja tulevaisuus. Jos puhutaan tästä vuodesta, niin nyt tehdyllä hävittäjäpäätöksellä ei ole suurempaa merkitystä. Se johtuu siitä, että hävittäjiä annetaan tiputellen, Käihkö sanoo.

– Käytännön vaikutukset nähdään ehkä vuoden päästä. Varaudutaan siihen, että ensi vuonna voisi käynnistyä uusi vastahyökkäys, jossa Ukraina voisi menestyä nyt käynnissä olevaa hyökkäystä paremmin.

Päätöksen ajankohdan taustalla kummitteleekin nyt käynnissä oleva vastahyökkäys.

– Vastahyökkäys ei varmaan ole kenenkään mielestä saavuttanut odotuksia. Odotukset olivat ehkä liian suuria alun alkaenkin, mutta kyllähän nämä saavutukset ovat aika pieniä, jos laskee, että Ukraina on reilut kaksi promillea saanut vapautettua Venäjän valtaamista alueista, Käihkö sanoo.

Käihkö pitääkin hävittäjäpäätöstä välttämättömänä. Ukrainan ilmavoimat ovat kuluneet sodassa. Vaarana voisi jopa olla, että tulevaisuudessa sillä ei olisi enää hävittäjiä.

14.19: Zelenskyi: Venäjä tulee häviämään sodan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo olevansa varma siitä, että Venäjä häviää Ukrainassa käymänsä sodan. Zelenskyin mukaan Ukraina voittaa sodan, koska totuus on ukrainalaisten puolella.

Zelenskyi puhui tänään yleisölle vierailullaan Tanskassa. Maan parlamentin eteen oli kerääntynyt suuri joukko ihmisiä, jotka heiluttivat Ukrainan lippuja.

Zelenskyi matkusti Tanskaan sunnuntaina Hollannin kautta. Molemmat maat ovat luvanneet toimittaa hävittäjiä Ukrainalle sen jälkeen, kun Yhdysvallat antoi siihen luvan perjantaina.

(STT)

11.07: Ukraina sanoo vallanneensa takaisin pieniä alueita Bahmutin ympäristöstä

Ukrainan vastahyökkäys on edennyt hieman Bahmutin kaupungin ympäristössä Itä-Ukrainassa, mutta eteläisellä rintamalla merkittävää edistystä ei ole tapahtunut, Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maljar kertoo.

Maljarin mukaan Ukrainan joukot ovat vallanneet venäläisiltä takaisin noin kolme neliökilometriä Bahmutin lähellä. Kaikkiaan Ukraina on kesän vastahyökkäyksessään vallannut takaisin noin 43 neliökilometriä Bahmutin ympäristöstä. Maljar kertoi vastahyökkäyksen edistymisestä tänään Ukrainan televisiossa.

(STT)

9.12: Moskovassa palattu normaaliin toimintaan kahdella lentokentällä

Venäläismediat kertoivat aikaisemmin kahden moskovalaisen lentokentän keskeyttäneen tai rajoittaneen saapuvia ja lähteviä lentoja. Toimenpiteeseen ryhdyttiin "lentoturvallisuuden lisätoimenpiteiden varmistamiseksi".

Moskovan Vnukovan ja Domodedovon lentokentillä on jälleen palattu normaaliin toimintaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäläisviranomaisten mukaan Moskovassa tuhottiin kaksi ukrainalaista lennokkia tänä aamuna. 

8.06: Tass: Venäjä on pudottanut ukrainalaisen lennokin Moskovan alueella

Venäjän puolustusministeriön mukaan Venäjä on elektronisesti pudottanut ukrainalaisen lennokin Moskovassa Odintsovon alueella. Asiasta kertoo venäläinen uutistoimisto Tass.

Puolustusministeriön mukaan tilanteessa ei ollut uhreja.

Tassin mukaan saapuvat ja lähtevät lennot on keskeytetty Moskovan Vnukovon lentokentällä.

7.25: ISW: Venäjä on tiettävästi laatinut suunnitelman Mariupolin etnisestä puhdistuksesta

Ukrainalainen vastarintakeskus raportoi sunnuntaina ukrainalaisten partisaanien saaneen haltuunsa venäläisten asiakirjan, jonka mukaan Donetskissa sijaitsevan Mariupolin väestö pyritään venäläistämään. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Asiakirjan mukaan Mariupolin kokonaisväestö on tarkoitus kasvattaa 300 000 asukkaalla vuoteen 2035 mennessä Venäjältä tulevan maahanmuuton avulla. Uusia asukkaita houkutellaan muun muassa asuntolainaohjelmalla. 

ISW arvioi, että Venäjän pyrkimykset karkottaa ukrainalaisia ja asuttaa Ukrainan kaupunkeja venäläisillä asukkailla on todennäköisesti tarkoituksellinen etninen puhdistus. Tämä rikkoo kansanmurhan estämistä ja rankaisemista koskevaa yleissopimusta.

Mariupolin väkiluku oli ennen Venäjän miehitystä yli 400 000 ihmistä. Tämän vuoden toukokuussa asukkaita on jäljellä noin 120 000.

Kaupungin piirityksessä kuoli jopa 25 000 ukrainalaista siviiliä ja satojatuhansia karkotettiin.

6.17: Tshernihivin ohjusiskussa loukkaantuneiden määrä nousi 156 henkeen

Ukrainan viranomaisten mukaan Tshernihiviin tehdyn ohjusiskun loukkaantuneiden määrä on kasvanut 156 henkeen. Tällä hetkellä 41 ihmistä on sairaalahoidossa. Asiasta kertoo The Kyiv Independent.

Paikalta löydettiin vielä kahdeksan loukkaantunutta siviiliä sen jälkeen, kun pelastusoperaatio oli päättynyt lauantaina. 

Venäjä teki tuhoisan ohjusiskun noin 100 kilometriä Kiovasta sijaitsevaan Tshernihivin kaupunkiin lauantaina. Ohjusiskussa kuoli yhteensä seitsemän ihmistä, mukaan lukien 6-vuotias tyttö. 

Ohjus osui muun muassa kaupungin keskusaukiolle, ammattikorkeakouluun ja teatteriin.

SUNNUNTAI 20.8.

23.40: MTV:n Nurminen: Zelenskyi käyttänyt koko vaikutusvaltansa nyt luvattujen hävittäjien saamiseksi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on käyttänyt kaiken vaikutusvaltansa saadakseen Ukrainan käyttöön hävittäjiä, kertoo MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen Kiovasta. Lupaukset hävittäjistä ovat maalle merkittäviä.

Nurminen kertoo, että ilma-asetta tarvitaan erityisesti rintamasodan murtamiseksi. 

Lue lisää sunnuntain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat