Sota-asiantuntija WP:lle: Venäjän puolustuslinjat ovat heikentyneet

CNN vieraili Ukrainan juuri valtaamassa Urozhainessa: ”Venäläiset tekevät kaikkensa, jotta tämä paikka olisi painajainen ukrainalaisille” 3:33
Katso CNN:n raportti Urozhainesta. Kuva on kuvakaappaus raportissa näkyvästä videosta, jossa Ukraina armeija väittää näkyvän tulituksen kohteeksi joutuvia venäläisjoukkoja. CNN:n mukaan videolla todennäköisesti näkyy, miten Ukraina käyttää rypäleammuksia.

Sota-asiantuntija Franz-Stefan Gadyn mukaan sekä Ukraina että Venäjä keskittyvät tällä hetkellä kuluttamaan toisen osapuolen voimavaroja sen sijaan että ne yrittäisivät vallata merkittäviä maakaistaleita, Gady arvioi yhdysvaltalaislehti Washington Postille.

Keskeinen kysymys on, kummalta osapuolelta resurssit loppuvat aikaisemmin, Gady sanoo. Gady on arvostettu sota-asiantuntija, joka työskentelee brittiläisessä ajatushautomossa International Institute for Strategic Studiesissa.

– Meidän ei tule odottaa minkään suuren sotilastavoitteen saavuttamista yhden yön aikana, hän jatkaa.

Gadyn mukaan Ukrainan kaksi ja puoli kuukautta kestänyt vastahyökkäys Itä- ja Etelä-Ukrainassa on aiheuttanut "venäläisasemien heikentymisen", vaikka varsinaisia läpimurtoja ei olekaan nähty.

– Puolustuslinjat eivät ole heikentyneet siinä määrin, että voisimme odottaa rintaman välitöntä romahdusta, Gady sanoo.

Ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) katsoo, että Ukrainan vastahyökkäys on pitkä sarja operaatioita, jotka eivät etene suoraviivaisesti. Ne todennäköisesti tapahtuvat vaihtelevalla tempolla eri vaiheissa, ISW kirjoittaa.

– ISW arvioi yhä, että Ukrainan vastahyökkäysoperaatiot merkittävästi heikentävät puolustavia venäläisjoukkoja. Yleinen venäläislinjojen heikentyminen luo mahdollisuuksia sille, että mikä tahansa Ukrainan läpimurto voi olla mahdollisesti operatiivisesti ratkaiseva.

ISW:n kannanotto on vastaus Yhdysvaltain tiedustelun ennusteeseen, jonka mukaan vastahyökkäys ei onnistu katkaisemaan Venäjän Krimin maasiltaa, jota on pidetty tämän kesän vastahyökkäyksen päätavoitteena.

Ukrainan armeijan videolla väitetään ukrainalaisen yksikön raivaavan venäläisten kaivantoja Urozhainen lähellä 2:22
Ukrainan armeija julkaisi elokuussa videon, jossa se väittää näkyvän, miten maan jalkaväkisotilaat vyöryttävät venäläisasemia Urozhainen lähettyvillä. Videon kuvauspaikka on vahvistettu, mutta kuvausajankohta ei ole tiedossa.

ISW: Ukrainan vastahyökkäys edennyt kahdella rintamalla

Ukraina jatkoi vastahyökkäystään lauantaina ainakin kolmella rintamalohkolla, kertoo ajatushautomo ISW. Ukraina onnistui etenemään sekä Donetskin alueella ja Länsi-Zaporizhzhjassa, ISW kirjoittaa.

Paikallistetun kuvamateriaalin perusteella näyttää siltä, että Ukraina on edennyt hieman Donetskin kaupungin länsipuolella ja Länsi-Zaporizhzhjassa Robotynen liepeillä.

Nimettömät yhdysvaltalaisviranomaiset puolestaan väittivät yhdysvaltalaismedia CBS Newsille, että Ukraina etenee Länsi-Zaporizhzhjan Tokmakin suunnalla putsattuaan kaupungin pohjoispuolella olleen miinakentän. Tietoa ei ole vahvistettu.

Ajatushautomo ISW:n mukaan on todennäköisestä, että Tokmakista puhuessaan viranomaiset viittaavat Ukrainan viimeaikaiseen etenemiseen Robotynen itä- ja pohjoispuolilla. Matkaa Tokmakiin on näistä asemista yli 20 kilometriä.

“Luukkuja ei kannata jättää auki kuumalla” – Ukrainan drone teki selvää venäläistankista 0:38
Ukrainan armeija julkaisu elokuussa videon, jossa se väittää näkyvän, miten ukrainalaisdrone tiputtaa kranaatin venäläisen panssarivaunun sisään avoimesta luukusta. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Ukraina: Venäjä menetti päivässä 460 sotilasta ja 33 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 460 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kuusi taistelupanssarivaunua, 11 panssariajoneuvoa, 33 tykkiä ja kolme raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös:

    Uusimmat