Prigozhin on julkaissut uuden videon – antaa vahvan vihjeen olinpaikastaan

Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin julkaisi ensimmäisen videon kapinan jälkeen 0:40
Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin on väitetysti julkaissut ensimmäisen videon, jossa hän selkeästi esiintyy sitten kesäkuun kapinan. Videon aitoutta, kuvauspaikkaa ja -aikaa ei ole vahvistettu.

Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin on väitetysti julkaissut ensimmäisen videon, jossa hän selkeästi esiintyy sitten kesäkuun kapinan. Video on julkaistu Wagneriin linkitetyllä Telegram-kanavalla.

Videolla Prigozhin vahvasti vihjailee olevansa Afrikassa, mutta tarkemmasta olinpaikasta ei anneta viitteitä. Wagner-palkkasotilasryhmä on toiminut pitkään eri Afrikan valtioissa.

– Lämpötila on +50, kaikki on kuten haluamme. Wagner-ryhmä tekee tiedustelu- ja etsintäoperaatioita, ja Venäjästä entistäkin suuremman kaikilla mantereilla ja Afrikasta vapaamman, Prigozhin sanoo videolla.

– Oikeutta ja onnellisuutta afrikkalaisille, teemme Isisin, Al-Qaidan ja muiden rosvojoukkojen elämästä painajaisen.

Uutistoimisto Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan videon aitoutta, kuvausaikaa tai -paikkaa. Prigozhinin nykyinen olinpaikka ei ole tiedossa.

Wagner-pomo Prigozhin on julkaissut uuden videon – mitä se merkitsee? 4:26
Mitä Prigozhinin julkaisemasta videosta voi päätellä? Katso toimittaja Jouko Luhtalan analyysi videosta.

Prigozhinin olinpaikalla on spekuloitu aina siitä lähtien, kun hänen juhannuskapinansa päättyi sopimukseen. Prigozhinista on sittemmin tehty havaintoja sekä Valko-Venäjällä että Venäjällä. Pietarissa Prigozhin kuvattiin heinäkuussa osallistumassa Afrikka-kokoukseen.

Nyt julkaistu video on ensimmäinen kapinan jälkeen, jossa Prigozhin selkeästi esiintyy. Heinäkuussa Prigozhinin kerrottiin esiintyneen videolla Valko-Venäjällä. Kyseinen video oli kuvattu pimeässä, eikä siitä pystynyt varmuudella sanomaan, kuka kuvissa esiintyy.

Wagner-palkkasotilasjärjestön tiedetään toimineen tai toimivan Afrikassa esimerkiksi Malissa, Sudanissa, Mosambikissa ja Keski-Afrikan tasavallassa. Wagneria on syytetty useista sotarikoksista eri mantereilla, myös Afrikassa.

Julkisten tietojen mukaan Wagner-taistelijat saivat kapinan jälkeen kolme vaihtoehtoa: Eläköityä, liittyä Venäjän armeijaan tai seurata Prigozhinia Valko-Venäjälle. 

Heinäkuun lopulla Prigozhin sanoi, että Wagner on valmis lisäämään läsnäoloaan Afrikassa. Itä-Ukrainan Bahmutin taisteluiden myötä maailmanmaineeseen kasvanut Wagner-ryhmä ei tiettävästi taistele tällä hetkellä Ukrainassa.

Tiedossa ei ole, kuinka moni Wagner-taistelija kapinan jälkeen jäi palkkasotilasyhtiön palvelukseen. 

Presidentti Vladimir Putin väitti kapinan jälkeen, että Kreml "täysin rahoitti" Wagnerin toimintaa. Tiedossa ei ole, jatkuuko tämä väitetty rahoitus. Putin on kuvaillut Prigozhinia maanpetturiksi. 

Kremlin mukaan Putin, Prigozhin ja Wagner-komentajat pitivät kolmituntisen palaverin vain päiviä kapinan jälkeen.

Epäselvää myös on, mikä Prigozhinin todellinen asema Wagnerissa ja Kremlin silmissä on. Valko-Venäjälle siirtyneet Wagner-taistelijat ovat väitetysti kouluttaneet maan armeijaa ja aiheuttaneet epäluuloa eritoten Puolassa.

Lue myös:

    Uusimmat