Venäjä tyrmää vaatimuksen tshekkidiplomaattien paluusta

2:08
Tshekki on syyttänyt venäläisagentteja mystisestä ammusvaraston räjähdyksestä seitsemän vuotta sitten

Tshekin hallitus vaatii, että Venäjä päästää karkottamansa 20 tshekkidiplomaattia palaamaan takaisin Venäjälle.

Jos näin ei tapahdu, Tshekki saattaa karkottaa enemmän venäläisiä diplomaatteja, ilmoittaa Tshekin uusi ulkoministeri Jakub Kulhanek.

Venäjällä on aikaa sallia tshekkidiplomaattien paluu torstaihin kello 13:een asti Suomen aikaa.

–  Jos he eivät voi palata, vähennän Venäjän Prahan-lähetystön henkilökunnan määrää niin, että se vastaa Tshekin tämänhetkistä Moskovan-lähetystön henkilöstön määrää, Kulhanek lisäsi.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova sanoo, että Tshekin hallituksen äänensävyä on mahdoton hyväksyä. Hänen mukaansa Tshekin Venäjän-suurlähettiläs on kutsuttu puhutteluun torstaina.

Viime viikonloppuna Tshekki kertoi karkottavansa 18 venäläisdiplomaattia, jotka ovat Tshekin mukaan Venäjän sotilastiedustelun (GRU) ja Venäjän ulkomaantiedustelun (SVR) vakoojia.

Tshekki syytti Venäjän tiedustelupalvelujen olevan Vrbeticen kylän lähellä vuonna 2014 tapahtuneen ammusvarikon räjähdyksen takana. Räjähdyksessä kuoli kaksi Tshekin kansalaista.

Venäjä kommentoi maanantaina pitävänsä venäläisdiplomaattien karkotusta Tshekistä provokatiivisena ja epäystävällisenä tekona. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan Venäjä ei yhdy Tshekin näkemykseen siitä, että karkotetut diplomaatit olisivat vakoojia.

Vastalauseena Venäjä ilmoitti karkottavansa 20 työntekijää Tshekin Moskovan-suurlähetystöstä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja