Venäjä menetti moderneimpaan hävittäjäkalustoonsa kuuluvan koneen – "Maan kyvykkäin ilmaherruushävittäjä"

Venäjä on menettänyt ilma-aseensa keihäänkärkeen kuuluvan Suhoi Su-35 -hävittäjän Ukrainan sodassa.

Asiasta kertovat The Aviationist ja Aviation Week.

Kyseessä on Venäjän moderneimpaan hävittäjäkalustoon kuuluva konetyyppi.

Ukrainalaisten ilmavoitto saavutettiin uutislähteiden mukaan Iziumissa noin 120 kilometriä Harkovasta kaakkoon. Kyseessä on uusin eli Su-35S-versio, joka oli todennäköisesti konfiguroitu vastustajan ilmatorjuntatutkien tuhoamistehtävään (SEAD, suppression of enemy air defences).

Ennen Ukrainan sodan eskaloitumista Tekniikka&Talous haastatteli brittiläisen RUSI:n (Royal United Services Institute) ilmasodan tutkijaa Justin Bronkia, joka kuvasi Su-35:n tehtävää pääosin ilmaherruuspainotteiseksi.

– Suhoi Su-35, joita on operatiivisessa käytössä 89 kappaletta (nyt toki enintään 88), on tällä hetkellä maan kyvykkäin ilmaherruushävittäjä.

– Vuonna 2021 konetta tilattiin 24 kappaletta lisää, ja todennäköisesti tilauksia tulee lisääkin, Bronk uskoo.

Koneen TKS-2/TKS-2M -datalinkki ei ole vielä Naton käyttämän Link-16:n veroinen, mutta se parantaa merkittävästi lentäjän tilannetietoisuutta ja mahdollisesti antaa kyvyn välittää reaaliaikaista tilannekuvaa tavalla, joka ei ole aiempien sukupolvien koneille mahdollinen.

Koneen lasiohjaamon avioniikka oli aiemmin ranskalaisen Thalesin valmistamaa, mutta Venäjän vastaiset pakotteet ovat pakottaneet maan panostamaan kotimaiseen alihankintaan, jonka tilanne on Bronkin mukaan kohentumassa.

– Toisaalta ohjaamossa ei ole sensorifuusiota samassa mielessä kuin länsikoneissa, ja konetyypin lentäjät saavat keskimäärin sata lentotuntia vuodessa, mikä on sangen vähän jo yhden, saati sitten kahden, taisteluroolin kompetenssin ylläpitämiseksi.

Toisin sanoen Su-35 on tosiasiallisesti pääasiassa ilmataistelukone, vaikka sillä onkin myös ilmasta maahan -kykyä.

Juttua korjattu 5.4.2022 kello 8.30: Jutussa väitettiin aiemmin, että "Venäjä menetti ensimmäisen ilma-aseensa Ukrainan sodassa". Tämä ei pidä paikkaansa.

Lue myös:

    Uusimmat