Vauva tuli taloon

Kun perheeseen syntyy vauva, hankittavaa riittää. Myös sisustus pitää laittaa tavalla tai toisella uusiksi, vaikkei varsinaista lastenhuonetta olisikaan. Pinnasänky ja hoitopöytä ovat tiivis osa vauvaperheen sisustusta pitkään. Alan asiantuntijat – kolme äitiä – kertovat, miten koti muuttui vauvaa varten.

Sänky on yksi vauvan perushankinnoista. Ensisängyn ei tarvitse olla kovin korkea, koska vauva on aluksi kevyt nostella. Kehto on mainio ensivuode, mutta sen on oltava sen verran tukeva, etteivät esimerkiksi sisarukset saa sitä nurin. Kissa- ja koiraperheissä kehdon käyttäminen vaatii erityisvarovaisuutta. Rottinkinen, pienikokoinen Viivi-ensisänky liikkuu kätevästi pyörillä. Viiviä myyvät sokeiden Annansilmä-myymälät. Esimerkiksi Stokke valmistaa vauvansänkyjä, jotka kasvavat vauvan mukana alun kehtomallista pinnasängyksi. Stokken Sleepi -sängyt ovat soikeita eli samanmuotoisia kuin vauvan aiemmin tuntema nukkumisympäristö kohtu. Stokke Sleepi muuntuu Mini-sängyksi lisävarustesetin avulla. Vuode on kätevän pieni: vain 67,2 cm leveä.

Nykyiset pinnasängyt täyttävät tarkat turvastandardit, EN 761-1, joissa on määritelty muun muassa pinnojen etäisyys toisistaan, käytettävien maalien ja suoja-aineiden ominaisuudet, laidan korkeus, kulmien terävyys ja niin edelleen. Uutena hankittu sänky on siten turvallinen valinta. Sänkyihin on tarjolla myös lisävarusteita, kuten pinnasuojuksia, jotka estävät lasta työntämästä päätään tai raajojaan pinnojen väliin.

Turvallinen ja säädettävä sänky

Hyvä sänky kestää käyttöä jopa vuosikymmeniä.Kahden lapsen äidin, Hanna Pitkäsen, pinnasänkyä ovat käyttäneet paitsi molemmat lapset myös hän itse.

– Pinnasänky on meillä ehdottomasti tärkein vauvahuoneen kaluste ja ainoa jota tyttäremme todella käyttää! Häntä varten hankin vanhaan sänkyyni uuden pinnasuojuksen, kymmenkuisen Mimosan ja 6-vuotiaan Maxin äiti kertoo.

Ikean massiivipyökkisen Sniglar-pinnasängyn pohjan saa säädettyä kolmelle eri korkeudelle. Pohja on rei’itetty, mikä parantaa ilmanvaihtoa. Sniglarin leveys on 60 cm ja pituus 117 cm. Valkoiseksi lakattu Gulliver on samankokoinen. Matkasängyksi soveltuu vaikkapa European Nursery Groupin nailoninen, 60 x 120 cm:n kokoinen ABC Design -matkasänky, joka kulkee kasattuna kätevästi sängyn mukana tulevassa laukussa. Nelikuukautisen Adan äiti Heidi Liljeblom pitää pinnasängyn tärkeimpänä ominaisuutena säädettävää pohjaa. Liljeblomit valitsivat Sniglarin.

– Pinnasänkyä valittaessa katsottiin kyllä myös hintaa, ja saatiinkin todella edullisesti mieluinen sänky. Totta kai varmistettiin myös se, että sänky on vauvalle turvallinen, tuore äiti kertoo.

Anne Winqvistin kuukauden ikäiselle esikoispojalle hankittiin pinnasänky tukevuuden, pohjan säädettävyyden ja värin perusteella. Kun hintakin oli kohtuullinen, tuoreet vanhemmat olivat tyytyväisiä. Winqvistit hankkivat vauvan tarvikkeet pääasiassa yhdestä ja samasta liikkeestä, mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi.

– Saimme hyvää palvelua, ja hinnoissakin tultiin vähän vastaan, kun ostimme paljon kerralla, vielä nimettömän pikkumiehen äiti kehuu.

Tilava hoitopöytä tai kätevähoitotaso

Hoitopöytä ei ole välttämätön, mutta oikeankorkuinen taso säästää vaipanvaihtajan selkää. Hoitopöytään useimmiten yhdistyvä laatikosto tai kaappi on kätevä vauvan vaatteiden ja tarvikkeiden säilytyksessä. Myytävänä on myös lipaston päälle kiinnitettäviä hoitotasoja, ammeen ja hoitopöydän yhdistelmiä sekä tilaa säästäviä, seinään kiinnitettäviä, klaffi-menetelmällä toimivia hoitotasoja. Tärkeimpiä ominaisuuksia hoitopöydälle ovat tukevuus ja riittävä koko.

– Emme hankkineet hoitopöytää, sillä totesimme saunan lauteen ajavan hyvin saman aseman. Lisäksi tilan vähyys karsi kaikki ylimääräiset ostokset, Pitkänen kertoo.

Ikean taitettavassa Gulliver-seinähoitopöydässä on säilytystaskut vaipoille ja polyeteenistä valmistettu hoitoalusta. Sniglar-hoitopöytä muuntuu lapsen kasvaessa tavalliseksi apupöydäksi. Stokken Care -pöydän korkeutta voi säätää 88–97,5 cm:n välillä. Lastentarvike Oy myy tyylikkäitä, puisia Cam Africa ja Asia lipastohoitopöytiä, joiden muovitettujen hoitoalustojen alla on ammeet. Vedenpoistoletkut helpottavat ammeen käyttöä, ja lipaston päädyssä on muovinen lokerikko hoitotarvikkeille ja pyyhetanko.

Äidit Liljeblom ja Winqvist hankkivat varsinaisen hoitopöydän sijaan hoitotasot, jotka saa asennettua tukevasti pinnasänkyjen päälle. Winqvistin mukaan ratkaisu on ollut toimiva, ja kun tason korkeus on juuri sopiva, selkäkään ei kipeydy.

– Päädyimme ratkaisuun paitsi tilanpuutteen vuoksi myös siksi, että vauvan oppiessa kunnolla liikkumaan hoitotaso jäisi kuitenkin melko nopeasti pois käytöstä, Liljeblom sanoo.

Ei liian vauvamaista

Äiti Pitkänen valitsi kuopuksensa huoneen tekstiiliksi vihreää Pupujussikat-kangasta. Iisalmelainen Pupujussikat valmistaa suloisia lastenhuoneen sisustustekstiilejä. Tuotteilla voi sisustaa lastenhuoneen sängyn petivaatteista valaisimiin ja boordeihin saakka.

– En halunnut huoneesta liian hempeää tai vauvamaista, jotta se olisi kiva vielä vanhemmallekin tytölle. Valitsinkin pääväreiksi valkoisen ja vihreän. Teetin kankaasta laskosverhon ja ostin samaa kuosia olevan pinnasuojuksen, Pitkänen perustelee.

Winqvistit maalasivat huoneen hyvissä ajoin ennen lapsen syntymää. Väri ja boordi valittiin siten, että ne sopisivat sekä tytölle että pojalle, tulokkaan sukupuoli kun ei ollut tiedossa. Huoneen pääväri on heleä keltainen.

Syöttötuoli kasvaa lapsen mukana

Vauvan varttuessa tarpeeseen tulee tukeva syöttötuoli. Pitkäsen tytär syö jo tuolissa, joka ostettiin käytettynä.

– Jos ostaisin uuden syöttötuolin, valintani olisi Tripp Trapp, koska se menee lapselle pitkään.

Stokken Tripp Trapp -syöttötuolin istuinosan ja jalkatuen korkeuden ja syvyyden voi helposti säätää sopivaksi. Lapsen kasvaessa tuolin saa säädettyä niin, että lapsella on aina hyvä asento pöydän ääressä. Vauvoille ja leikki-ikäisille pääasiassa tarkoitettu tuoli sopii myös isommalle lapselle – jopa aikuiselle. Lisävarusteina myydään kahta erikokoista turvakaarta ja istuinpehmustetta sekä korotettua selkänojaa erityistukea tarvitseville lapsille.

Pöytään kiinnitettävä syöttötuoli on helppo asentaa, turvallinen ja kätevä käyttää paitsi kotona myös matkoilla. Tuolin korkea selkänoja tukee hyvin lasta. Emman pöytään kiinnitettävä tuoli soveltuu käytettäväksi 0–18 kiloisille lapsille. Ikean Stadig-tuolissa on ilmalla täytettävä sisustyyny, johon ilmaa lisäämällä pienikin lapsi saa hyvän tuen.

Turvallista taaperolle

Edellisten lisäksi vauvakoteihin hankitaan myös babysittereitä, hyppykiikkuja ja leikkikehiä. Vauvaperheen perushankintoihin kuuluvat myös monenlaiset turvavempeleet. Kun lapsi oppii liikkumaan, suojuksia tarvitaan uuninluukkuun, lieteen, pistorasioihin ja pöydänkulmiin. Jos talossa on portaita tai lapsen liikkeitä haluaa muuten rajoittaa, on oviportti turvallinen apulainen. Myös laatikkoihin ja kaappeihin on saatavilla erilaisia suojia sekä lukkoja ja oviin stoppareita. Monessa kodissa on tarpeen videolukko.

Mikä sitten on tärkeintä kaikissa vauvan tarvikkeissa ja kalusteissa turvallisuuden lisäksi?

– Tavaroiden tulee olla käytännöllisiä, kaikki nippelit ja nappelit ovat turhia. Yleensä tavaroita joutuu käyttämään yhdellä kädellä vauvan ollessa toisessa kainalossa, joten yksinkertaisuus on valttia! Heidi Liljeblom tiivistää.

  • Teksti: Hanna Pesonen
  • Kuvat: Ikea ja Stokke

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja